Neravnopravne na tržištu rada

Ženama u Srbiji skoro su nedostupne rukovodeće pozicije u preduzećima, a zarade niže nego muškarcima, pokazuju istraživanja.

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2008.

14:13

Default images

Istraživanje koje su Savet za ravnopravnost polova i Fond za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) sproveli u periodu od 2000. do 2007. godine, predstavljeno je na današnjem okruglom stolu u beogradskom Sava centru čija tema je bila položaj žena u Srbiji na tržistu rada.

"Samo jednu petinu direktorskih pozicija u preduzećima u Srbiji zauzimaju žene, u svojstvu zastupnika preduzeća žene su zastupljene sa 23 odsto, dok se na čelnim pozicijam upravnih odbora nalazi tek 14 odsto žena", navela je autor istraživanja sociolog Marija Babović.

Ona je dodala i da su plate žena za obavljanje poslova iste težine, uz iste kvalifikacije i kvalitet niže od primanja muškaraca.

Ona je istakla da je od 2000. godine do sada poraslo učešće žena u političkom životu i obrazovanju ali je pogoršan njihov položaj na tržištu rada.

"Procenat nezaposlenoti žena u Srbiji je 24 odsto, naspram 16 odsto nezaposlenih muškaraca. Stopa nezaposlenosti žena u Srbiji znatno je veća nego u zemljama Evropske unije", rekla je Babovićeva.

Ona je navela i da je naročito težak položaj žena u ruralnim područjima, "pošto one tamo predstavljaju neplaćenu radnu snagu".

"Najugroženija je populacija nisko obrazovanih žena, ali se u procesu tranzicije sa teškoćama suočavaju i žene srednjeg obrazovanja", kazala je Babovićeva.

Ona je istakla i da je na tržištu rada u Srbiji naročito prisustna diskriminacija mlađih žena "od kojih se u oglasima zahteva da izgledaju atratktivno".

Prema istraživanju Saveta za ravnopravnost polova i Fonda za razvoj Ujedinjenih nacija čest oblik diskriminacije žena je i to što im poslodavci prilikom razgovora za posao postavljaju i pitanje da li planiraju rađanje dece.

Sociolog Marija Babović poručila je da je za poboljšanje položaja žena na tržištu rada neophodno što skorije donošenje opšteg antidiskrimanicionog zakona, kao i zakona o ravnopravnosti polova.

Današnji okrugli sto u Sava centru organizovao je Fond za socijalne i demokratske inicijative u saradnji sa Fondom za razvoj Ujedinjenih nacija.

Uskoro Strategija za poboljšanje položaja žena

Ministarstvo rada i socijalne politike predložiće narednih dana Nacrt strategije za poboljšanje položaja žena i unapređenje ravnopravnosti polova u čijem će fokusu biti promena stereotipa o položaju žena u društvu.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić razgovarao je danas o položaju žena sa generalnom direktorkom Direkcije za međunarodna pitanja žena i ljudskih prava u Ministarstvu spoljnih poslova Irana i savetnicom šefa iranske diplomatije Tahereh Nazari. Kako je saopšteno nakon sastanka, Ljajić je u razgovoru istakao da je položaj žena u Srbiji od 2000. godine zakonski poboljšan i da Strategija predviđa skup mera za veće učešće žena u političkom i javnom životu, njihovom boljem ekonomskom položaju, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti.

Posebna pažnja biće posvećena položaju žena na selu i položaju Romkinja, naglasio je Ljajić i dodao da bi u prvoj polovini godine trebalo da bude donet i Antidiskriminacioni zakon.

Direktorka Direkcije Tahereh Nazari predstavila je aktuelni položaj žena u Iranu navodeći da one zauzimaju važno mesto u iranskom društvu.

Prema njenim rečima, od ukupnog broja studenata na iranskom fakultetu, 64 odsto su žene, a 35 procenata od ukupno zaposlenih su žene.

Nazari je izrazila spremnost za intenzivan dijalog sa Srbijom u cilju razmene iskustava o položaju žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: