Seksualno zlostavljali devojčicu

Zbog sumnje da su seksualno zlostavljali devojčicu sa invaliditetom, privedeni njen otac Barča Dž. i komšija Vojkan S. iz Niša.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2008.

07:34

Default images

Kako nezvanično saznaje B92, u međuvremenu je, zbog sumnje da je počinio isto krivično delo, priveden i njen 16-godišnji brat. Trinaestogodišnja devojčica, poluslepa i sa posebnim potrebama, stanovala je sa ocem i bratom u trošnoj baraci u jednoj romskoj mahali u Nišu.

Otac je alkoholičar, a majka je umrla prošle godine. Ne zna se koliko je dugo devojčica bila zlostavljana.

Stanovnici romske mahale šokirani su zbog onoga što se dešavalo u njihovom komšiluku.

Međutim, kako su rekli za B92, njima je Centar za socijalni rad zabranio da daju bilo kakve izjave za medije.

Direktorka Centra za socijalni rad u Nišu Ljiljana Cvetanović demantovala je informaciju da je ta ustanova zabranila stanovnicima romske mahale da daju izjave o seksualnom zlostavljanju devojčice.

Kako je Cvetanovićeva rekla, Centar za socijalni rad nema mehanizme da tako nešto učini.

B92 nezvanično saznaje da se trinaestogodišnja devojčica najpre poverila baki da je seksualno zlostavljana, ali da ona ništa nije preduzela.

Tek kada je rekla ujaku, on je to prijavio policiji.

B92 je pre godinu dana emitovao prilog o porodici te devojčice koja je tada stanovala u školjci automobila.

Porodica se bavila prošnjom i bila je korisnik nekih vidova socijalne pomoći.

Kako u Centru za socijalni rad nisu želeli da govore o ovom slučaju, ostali smo uskraćeni za odgovor na pitanje kako to da deca nisu ranije izmeštena iz porodice, s obzirom na to da žive u veoma lošim uslovima, sa ocem alkoholičarem.

Koordinatorka SOS telefona za Romkinje žrtve nasilja Ana Saćipović kaže da je u ovom slučaju društvo zakazalo pred zakonskom regulativom.

"Kada je Centar za socijalni rad pokušao da decu smesti u dom, zakonski staratelj nad decom, otac, zabranio je smeštaj dece. Takođe, i pokušaji nevladinog sektora, Osvita i SOS-a, pred zakonskom regulativom su nemoćni da bilo šta preduzmu", kaže Saćipovićeva.

Policija je saopštila da je, posle lekarskih pregleda, devojčica smeštena nasigurno. Ekipa B92 je zatekla u romskoj mahali, kod rođaka.

Nezvanično, ona će otići u dom za nezbrinutu decu za dva meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: