Tužilaštvo: 25 godina za Haradinaja

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo od sudskog veća da bivšeg vođu OVK Ramuša Haradinaja osudi 25 godina zatvora.

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2008.

20:41

Default images

U danas objavljenom završnom podnesku, uoči podnošenja završne reči sledeće nedelje, tužilac Dejvid Re istu kaznu je zatražio i za dvojicu kooptuženih za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998.

Tužilac je rekao da je na suđenju dokazao da su "tokom sedam meseci 1998. pripadnici OVK u okolini Dečana sproveli žestoku kampanju progona civila" u kojoj je "najmanje 40 civila ubijeno zbog svoje nacionalnosti, veroispovesti ili političkih uverenja".

Haradinaj i njemu potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj bili su učesnici u tom zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji je počeo sredinom aprila 1998, tvrdi tužilac.

"Dokazi o ulozi Haradinaja, Baljaja i Brahimaja u tom zajedničkom zločinačkom poduhvatu su neumoljivi. Optužba je izvela snažne dokaze o ličnoj umešanosti svakog u pojedinačne zločine iz optužnice. Jedini zaključak iz svih dokaza je da su Haradinaj, Baljaj i Brahimaj s entuzijazmom učestvovali u tom poduhvatu i da su krivi za zločine protiv čovečnosti, uključujući progon i ubistva, kao i za kršenje zakona i običaja ratovanja", naglasio je tužilac Re u završnom podnesku.

Optužba je, po njemu, tokom suđenja uspela da dokaže krivicu optuženih za svaku od 37 tačaka optužnice koja im na teret stavlja višestruko ubistvo, progon, deportaciju, protivpravno zatvaranje, nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, otmice, zlostavljanje i silovanje civila u okolini Dečana između aprila i novembra 1998.

Zastupnik optužbe podvukao je da "ti zločini nad bespomoćnim civilima zaslužuju značajnu kaznu izrečenu od Tribunala" i ocenio da bi "primerena kazna bila po 25 godina zatvora za svakog od optuženih".

Završne reči optužbe i odbrane na suđenju Haradinaju zakazane su za 21, 22. i 23. januar.

Pošto je u novembru prošle godine Tužilaštvo završilo svoj dokazni postupak, branioci trojice optuženih odlučili su pred sudije da uopšte ne izvode svedoke odbrane. Iz odluke branilaca proizlazi da oni smatraju da Tužilaštvo nije dokazalo nijednu tačku optužnice protiv Haradinaja, Baljaja i Brahimaja i da, stoga, oni nemaju od čega da se brane.

Suđenje Haradinaju i saoptuženima je počelo 5. marta prošle godine.

Haradinaj se dobrovoljno predao Tribunalu 9. marta 2005. neposredno pošto je podneo ostavku na mesto premijera Kosova. Istog dana u Hag su iz Prištine prebačeni i Baljaj i Brahimaj. U prvom pojavljivanju pred sudijama, sva trojica su odbacila krivicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: