Ubijena Benazir Buto

Bivša premijerka Pakistana Benazir Buto ubijena je u napadu bombaša-samoubice u gradu Ravalpindi.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.12.2007.

14:33

Default images

Prema poslednjim izveštajima, Butova nije poginula u samoj eksploziji, već je atentator prvo pucao u nju, a zatim digao sebe u vazduh. U toj eksploziji stradalo je još 19 ljudi. Prema prvim informacijama, samoubica je bombu aktivirao na izlazu iz parka, neposredno nakon što se Benazir Buto obratila opkupljenima.

Nastupila je opšta panika, a očevici kažu da su delovi tela i krv bili svuda unaokolo. U prvim izveštajima o eksploziji, naznačeno je da Buto nije povređena i da je napustila park. Nešto kasnije, lokalni mediji su citirali izjavu supruga Benazir Buto, po kojoj je ona teško ranjena, u nesvesnom stanju preneta u bolnicu, da bi kasnije i u samoj Pakistranskoj narodnoj stranci potvrdili da je njihova predsednica podlegla povredama.

Benazir Buto je dva puta bila premijerka, a posle smene i optužbi za korupciju, osam godina je provela u dobrovoljnom izgnanstvu, uglavnom u Londonu.

Vratila se oktobru ove godine da bi svoju Pakistansku narodnu partiju predvodila u kampanji za izbore zakazane za 8. januar.

Bila je oštrom sukobu sa aktuelnim predsednikom Pervezom Mušarafom, koji je sa obrazloženjem da čuva stabilnost u zemlji uveo vanredno stanje, a Buto ga je optuživala da želi da uguši aktivnost opozicije. Dva puta joj je određivan kućni pritvor.

U oktobru je preživela napad dvojice samoubica na njenu kolonu kad je poginulo 130 ljudi.

Mušaraf: Delo terorista

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf najoštrije je osudio bombaški napad u kojem je ubijena Benazir Buto, ocenjujući da je to delo terorista i pozivajući narod da mu pruži podršku.

"Ova svirepost je delo onih teorista sa kojima se borimo", rekao je Mušaraf i dodao da upravo oni predstavljaju najveću pretnju državi i narodu Pakistana.

"Tražim jedinstvo i podršku naroda. Nećemo sedeti i odmarati se dok se ne oslobodimo ovih teorista, iskorenimo ih", poručio je Mušaraf.

Mušaraf je ubrzo posle atentata sazvao hitni vanredni sastanak na najvišem nivou, preneo je Rojters.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Džaved Čima izjavio je da su pakistanske specijalne snage stavljene u najviši stepen pripravnosti pošto je ubistvo bivše premijerke izazvalo nemire u zemlji i proteste njenih pristalica.

Mušaraf, čija je popularnost opala ove godine, mogao bi, posle ubistva Buto, da odloži održavanje parlamentarnih izbora, ranije zakazanih za 8. januar i ponovo uvede vanredno stanje, koje je ukinuto 15. decembra, pošto je bilo na snazi šest sedmica posle nemira i sukoba vlasti i opozicije.

"Odgovornost Mušarafa"

Spoljno-politički komentaror lista Politika Boško Jakšić, koji je imao priliku da upozna Benazir Buto, podsetio je da je ubistvo bivše pakistanske premijerke više puta pokušavano.

On je ocenio da bi u Pakistanu mogli da nastanu nemiri, sa kojima će aktuelni šef režima moći da izađe na kraj jer uživa podršku Zapada.

"Pričamo faktički o hronici najavljene smrti jer Benazir Buto, ako se podsetimo, dočekala je jedna spektakularna eksplozija, čiji je cilj bio, već tada, da je eliminiše sa političke scene", smatra Jakšić.

"Ono što je sada rezultat i što mislim da daje direktnu odgovornost predsednika Perveza Mušarafa, i na Amerikance koji ga podržavaju, je činjenica da mnogo toga nije urađeno da se ona spase, a još više što je dopušteno da islamističke snage koje poslednjih godina izuzetno narastaju u Pakistanu, uprkos svih procesa demokratizacije, kako to govore u Vašingtonu, postanu toliko moćne", objašnjava Jakšić.

On smatra da će ubistvo Benazir Buto sigurno zaustaviti demokratizaciju Pakistana: "Svakako će doći do velikih nereda i demonstracija".

"Međutim, na osnovu onoga što je vlast predsednika, a do juče generala Mušarafa pokazala do sada je da će, uz pomoć velikog saveznika u ratu protiv terorizma, njemu biti odrešene ruke da suzbije bilo kakve procese i da će proces demoktratizacije Pakistana, koji bio negde naznačen povratkom Benazir Buto, biti apsolutno zaustavljen", kaže Jakšić.

SAD i Rusija osudile ubistvo Benazir Buto

Spasilaèke ekipe odnose povreðene (Beta)
Ubistvo lidera pakistanske opozicije Benazir Buto oštro su danas osudile Ujedinjene nacije, SAD, Rusija, zemlje Evropske unije, kao i Avganistan i Iran, a predsednik Pakistana Pervez Mušaraf proglasio je trodnevnu žalost u zemlji.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun nazvao je ubistvo bivše pakistanske premijerke "napadom na stabilnost Pakistana". "Snažno osuđujem ovaj gnusan zločin i pozivam da svi počinioci budu što pre izvedeni pred lice pravde", naveo je Ban u saopštenju.

Američki predsednik Džordž Buš takođe je oštro osudio ubistvo Butove i rekao da njene ubice moraju da odgovaraju za taj zločin.

"SAD oštro osuđuju ovaj kukavički čin ubica ekstremista koji pokušavaju da podriju demokratiju u Pakistanu", rekao je Buš novinarima na njegovom ranču u Teksasu. Ministarstvo inostranih poslova Rusije osudilo je danas ubistvo Benazir Buto i navelo da očekuje da će rukovodstvo Pakistana preduzeti mere za očuvanje stabilnosti u zemlji.

"Više puta smo skretali pažnju da vlasti Pakistana treba da učine sve što je neophodno u tom ključnom periodu predsedničkih izbora za osiguranje stabilnosti u zemlji", izjavio je zvanični predstavnik ruskog MIP-a Mihail Kaminjin.

"Nadamo se da će vlasti te zemlje obezbediti stabilnost i da neće dopustiti ponavljanje terorističkih akata, odlučno osuđujemo taj događaj i izražavamo saučešće", naveo je Kaminjin.

Indija: Smrt Butove veliki udarac za demokratiju

Indija je osudila ubistvo lidera pakistanske opozicije Benazir Buto, ocenivši da je njena smrt tragičan događaj i veliki udarac demokratskom procesu.

"Njenom smrću (indijski) potkontinent je izgubio veliku liderku koja je radila za demokratiju i pomirenje u svojoj zemlji", navodi se u saopštenju premijera Indije Manmohana Singa.

Šef diplomatije Indije Pranab Mukherdži rekao je da je Buto bila "izuzetan lider potkontinenta". "Doprinos Butove demokratiji, popravljanju odnosa Indije i Pakistana, normalizaciji situacije u Pakistanu biće inspiracija", rekao je.

Odnose Indije i Pakistana je u prošlosti obeležio sukob oko provincije Kašmir, a dve zemlje su ratovale više puta od dobijanja nezavisnosti 1947. godine.

Zemlje širom sveta oštro osudile atentat

Ranije danas oglasila se i Moskva, ocenivši da ubistvo Benazir Buto može da izazove talas nasilja u Pakistanu.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband izrazio je zaprepašćenje zbog smrti Butove i pozvao na uzdržanost u Pakistanu.

"Ubijanjem Benazir Buto, ekstremističke grupe ciljaju na sve one koji su posvećeni demokratskom procesu u Pakistanu. Oni ne smeju i ne mogu uspeti", rekao je Miliband i dodao da je "sada vreme za uzdržanost ali i jedinstvo".

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner oštro je osudio ubistvo Butove, koje je nazvao "činom vrednim prezira". On je rekao da stabilnost i demokratija u Pakistanu moraju biti u centru pažnje cele međunarodne zajednice.

U telegramu pakistanskom predsedniku Pervezu Mušarafu, španski premijer Hoze Luis Rodriges Sapatero izrazio je "oštru osudu" ubistva bivše premijerke. "U ime vlade Španije i moje ime prenosim vam oštru osudu zverskog terorističkog atentata počinjenog danas u Ravalpindiju", rekao je Sapatero.

Avganistanski predsednik Hamid Karzaj takođe je osudio, kako je rekao, čin izuzetne brutalnosti, koji su počinili neprijatelji Pakistana. Karzaj, koji je juče učestvovao na samitu u Pakistanu, sastao se sa Butovom nekoliko sati pre nego što je ubijena.

Ubistvo Butove osudio je i Teheran, a ministar spoljnih poslova Irana nazvao je samoubilački napad "kriminalnim činom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: