Lilić: Građani ne veruju sudovima

Beograd -- Prema istraživanjima, 78 odsto građana nema poverenja u sudove, kaže Stevan Lilić, sa beogradskog Pravnog fakulteta.

Izvor: Beta
Podeli

"Sudski sistem neguje nepravdu, a ne pravdu, taj sistem je instrument protiv činjenica, a pokazuje se neverovatna kreativnost u ometanju pravde", rekao je Lilić na konferenciji za novinare Udruženja pravnika za demokratiju, na kojoj je predstavljen izveštaj "Sudska vlast i primena prava".

Lilić je rekao da "sve u ljudskom društvu zavisi od volje ljudi", a da sudije "moraju da izriču pravdu", a ne samo da primenjuju zakon. Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji 5.000 zastarelih predmeta iz oblasti krivičnog prava, a što je slučaj delikatniji, postoji veći zid ćutanja, dok ne postoji efikasan mehanizam odgovornosti sudija.

"Postoji veliki raskorak između onog što se oseća i zna i onog što se događa. Sudovi moraju da budu temelj poverenja građana u demokratsko društvo", rekao je Lilić.

Autori projekta "Uloga sudske vlasti u primeni zakonodavstva" zaključili su da sudovi u Srbiji izbegavaju primenu evropskih standarda i presuda Evropskog suda za ljudska prava, a da se zastarelost koristi kao instrument protiv pravde, naročito u predmetima protiv javnih funkcionera.

Saradnik na projektu Mario Reljanović rekao je da sudovi u Srbiji pogrešno tumače presude Evropskog suda za ljudska prava i naveo slučaj ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, koji je u televizijskoj emisiji iznosio neistine o predstavnicima nevladinih organizacija.

Sud je odbio tužbu za povredu časti i ugleda, kako je rekao Reljanović, pogrešno primenivši standarde Evropskog suda za ljudska prava.

strana 1 od 587 idi na stranu