Smrt deteta zbog lekarske greške?

Kraljevo -- Pre mesec dana u Kraljevu umrla dvogodišnja devojčica, po mišljenju roditelja usled lekarskih propusta.

Izvor: B92
Podeli

Analiza koju je na zahtev roditelja preminule devojčice naložio direktor kraljevačkog zdravstvenog centra treba da pokaže da li je reč o pogrešnoj terapiji koju je prepisao lekar ili o specifičnom medicinskom slučaju.

Roditelji Brankica i Srđan Đorđević uvereni su da su zbog propusta lekara izgubili dete. Oni tvrde da je umesto detaljne laboratorijske analize i uputa za Beograd Marija Đorđević dobila terapiju antibioticima, koja nije imala nikakvog efekta. "Ona je dva meseca imala temperaturu od 37 ili 38 stepeni", kaže otac.

Prvi čovek kraljevačkog zdravstvenog centra Studenica Dragan Arsić tvrdi da je uzrok smrti devojčice upala mozga. "Marija Đorđević, stara dve godine, umrla je od najtežeg oblika upale mozga, odnosno od meningoencefalitisa, a izazivač je fudrijantna forma pneumokoka", kaže Arsić.

Mariji Đorđević je kao dvomesečnoj bebi izvađeno desno oko zbog bakterijskih komplikacija. Njen otac tvrdi da su i tada lekari u Kraljevu smatrali da je reč o ujedu komarca, a ne o bakteriji. Kada je upitao lekare da li je moguće da je ta kasna reakcija uzrokovala smrt devojčice dve godine kasnije, od lekara je dobio odgovor da mu je "kćerka rođena pod nesrećnom zvezdom".

"Oni su mi rekli da je moje dete rođeno pod nesrećnom zvezdom i da ne bi bilo u redu da to izađe u javnost, da ne izgube čast i ime kao poznati lekari. Rekli su mi da ću imati još dece i da će mi trebati njihova pomoć", navodi Srđan Đorđević.

Dragan Arsić je izrazio žaljenje porodici Đorđević zbog smrti njihove kćerke i dao nalog komisiji za stručni nadzor da utvrdi sve činjenice, od momenta kada je devojčica prvi put dovedena pedijatru, pa do smrti.

Dragan Arsić kaže da o lekarskim grškama treba govoriti javno jer se propusti dešavaju i u najboljim klinikama. On, međutim, navodi da medicina nije svemoguća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu