Del Ponteova i istraga protiv NATO

Florans Artman kaže da je tužiteljka Karla del Ponte bila spremna da pokrene istragu protiv NATO-a zbog bombardovanja Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2007.

14:13

Default images

Artmanova je međutim dodala da ni NATO ni Srbija nisu Tribunalu dostavili neophodne dokaze potrebne da bi se otvorila istraga.

"Dokazi možda postoje, ali nisu dostavljeni, a jedino što je predsednik Srbije i Crne Gore u svoje vreme dostavio su propagandne knjige Slobodana Miloševića, što nije dovoljno za pokretanje istrage", rekla je bivša portparolka Haškog tribunala u intervjuu za Večernje novosti.

Prema njenim rečima, Srbiji je trebalo izuzetno mnogo vremena i da dostavi dokaze o srpskim žrtvama na Kosovu ili o srpskim žrtvama u regionu Srebrenice.

Artmanova je, po prestanku te funkcije, objavila knjigu "Mir i kazna", u kojoj oštro optužuje velike sile da su sprečavale hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Ona u knjizi navodi da su Rusi imali svoje "bratske" razloge, a Amerikanci, Englezi i Francuzi nisu želeli da se otkrije pod kojim uslovima i ustupcima su potpisali Dejtonski mir.

"Knjiga je konkretan primer kako međunarodna pravda, koja nema sopstvenu sudsku policiju, zavisi od dobre volje država. Na taj način je izložena političkom mešanju, od kojih nije svako urodilo plodom", smatra ona.

Kastro proziva Asnara za bombardovanje RTS

Kubanski predsednik Fidel Kastro prozvao je bivšeg španskog premijera Hoze Mariju Asnara da odgovori da li je 13. aprila 1999. u Vašingtonu savetovao američkog predsednika Bila Klintona da bombarduje Radio-televiziju Srbije.

Kastro je u redovnim obraćanjima domaćoj javnosti nasloveljenim "Razmišljanja glavnokomandujućeg", podsetio da je on još 25. aprila 2003. na kubanskoj televiziji ukazao da je Asnar prilikom susreta sa Klintonom poručio: "Ukoliko smo u ratu, onda neka to bude sveopšti rat kako bi pobedili, a ne ostvarili samo delimičnu pobedu. Čak i ukoliko rat mora da traje mesec, tri meseca, hajde da ga vodimo. Ne mogu da shvatim zašto još nismo bombardovali srpsku radio i televiziju".

Kastro kaže da raspolaže javnim i poverljivim materijalima, koji nikada ranije nisu bili objavljivani, a da će neke od njih objavljivati u svojim razmišljanjima koja će uslediti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: