Sirija uvodi vize Iračanima

Sirija, u kojoj živi oko 1,5 miliona iračkih izbeglica, odlučila je da uvede vize Iračanima koji dolaze u zemlju.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2007.

10:28

Default images

Iračani dolaze iz ekonomskih, trgovinskih i obrazovnih razloga, a njima će biti uvedene vize, saopštilo je iračko ministarstvo spoljnih poslova. Odluka sirijskih vlasti stupiće na snagu 10. septembra. Sirija, u koju mesečno stiže više od 30.000 iračkih izbeglica, ovim potezom želi da smanji toliki priliv ljudi, ocenio je AP.

Iračanima je dosad bilo najjednostavnije da dođu u tu susednu arapsku zemlju pošto su u njoj mogli da ostanu do šest meseci, potom da pređu granicu i istog dana se vrate u Siriju i tako produže boravak za još pola godine.

Nije jasno na koji će način nova pravila uticati na raseljene Iračane koji u Siriji traže utočište.

Sirija i Jordan, koji su zajedno primili oko dva miliona Iračana, zbog konstantnog priliva izbeglica imaju sve veće probleme u organizovanju infrastrukture u oblasti zdravstva i obrazovanja. Jordan je već otežao Iračanima ulazak u zemlju.

Visoki komesar UN za izbeglice Antonio Gutijereš zatražio je juče od međunarodne zajednice da direktno pomogne dvema zemljama, a od Sirije i Jordana da nastave da pružaju pomoć izbeglicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: