Obnovljena Milankovićeva rodna kuća

Osijek -- U Dalju pored Osijeka, u Hrvatskoj, svečano je otvorena rodna kuća naučnika Milutina Milankovića.

Izvor: B92
Podeli

Najpoznatiji meštanin Dalja, malog mesta pored središta istočne Hrvatske, Osijeka, dobio je, 50 godina posle smrti, obnovljenu rodnu kuću. Pošto se radi o zajedničkom projektu vlada Srbije i Hrvatske, kuću su otvorili ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Popović i ministar nauke Hrvatske Želimir Janjić.

Renoviranje prostora počelo je u oktobru 2006, a danas je završena prva faza obnove.

Govoreći o značaju Milankovića za obe zemlje i njegovoj revalorizaciji i svojevsnom vraćanju duga prema čoveku čiji su rad i delo zadužili i Hrvatsku i Srbiju, Popović je rekao da je Milanković često zaboravljan iako je na ovim prostorima stekao naaučne rezultate i naučno ime.

"Odnosom prema Milankoviću pokazivali smo kako se odnosimo prema sebi", kaže Popović.

Prema rečima Popovića, Vlada Srbije uložila je 260.000 evra za spoljno uređenje kuće, a Vlada Hrvatske će urediti i opremiti unutrašnji prostor i dvorište.

Milutin Milanković bio je geofizičar, klimatolog, astronom i osnivač Katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu.

Poznat je po teoriji ledenih doba, takozvanim Milankovićevim ciklusima, koji povezuju varijacije u Zemljinoj orbiti i dugoročne klimatske promene.

U javnosti je najčešće pominjan po predlogu reformisanja Julijanskog kalendara, preciznijeg od "zvaničnog" Gregorijanskog.

Prema Janjićevim rečima, ti radovi počeće uskoro i završiti se 2009. Janjić ističe da je zajednički rad na tom projektu doprineo unapređenju saradnje dve zemlje.

"Posebno me raduje što unapređujemo saradnju, mi tu kuću želimo da otvorimo mladima svih zemalja, a ne da se zatvaramo", kaže on.

Otvarajući rodnu kuću Milankovića, Popović je izjavio kako se nada da će to mesto postati svojevrsno sedište za mlade svih nacionalnosti kako bi se mogli obrazovati i podsticati na bavljenje naukom.

Saradnja na obnovi kuće označava i simbolično vraćanje duga Srbije i Hrvatske Milankoviću, zbog činjenice da su njegova najvažnija naučna rešenja u sferi matematike i astronomije potvrdu dobila tek posle njegove smrti i zbog zapostavljenosti njegovog naučnog opusa u doba SFRJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 49 idi na stranu