Suđenje generalima: Sukob odbrana

Na suđenju hrvatskim generalima za ratne zločine sukobile se odbrane dva generala.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2007.

09:21

Default images

Raspravu pred zagrebačkim županijskim sudom, na suđenju generalima Mirku Norcu i Rahimu Ademiju, koji se, po komandnoj odgovornosti terete za ratne zločine u Medačkom džepu, kod Gospića, u septembru 1993, obeležio je sukob dve odbrane.

Kada se izjašnjavala o dokazima koje je hrvatsko tužilaštvo dobilo iz Haga, gde je prvobitno trebalo da bude održano suđenje, Norčeva odbrana je posumnjala da bi se prvooptuženi Ademi mogao braniti tako da svu krivicu prebaci na Norca.

Norčev advokat Željko Olujić zatražio je od tužilaštva da se izjasni o predraspravnom zapisniku iz jula 2003, koji je u sudskom spisu, jer tvrdi da Ademi u tom aktu indirektno prebacuje krivicu na Norca zato što navodi da nikada nije formalno postao komandant, ni zamenik komandanta armijskog područja Gospić.

U pomenutom zapisniku Ademi navodi da je stvarnu komandnu ingerenciju imao pretpostavljeni oficir u Zagrebu preko njemu potčinjenog oficira na čelu Sektora 1, odnosno IX gardijske motorizovane brigade.

Pošto je tužilac Antun Kvakan objasnio da je pomenuti spis uvršćen jer je u njemu i odbrana koju je haškim istražiocima izneo tada već osumnjičeni Norac, Olujić je izjavio da je to potvrda da je to neka vrsta odbrane Ademija. S tim tumačenjem nisu se složili Ademijevi advokati.

Obe odbrane složno su se suprotstavile čitanju dokumentacije koju je sastavio direktor centra Veritas Savo Štrbac, nazvavši ga deklarisanim neprijateljem Hrvatske i manipulatorom lažnim dokumentima.

Tužilaštvo se suprostavilo i zahtevu Norčeve odbrane za otkrivanje identiteta zaštićenih svedoka. Ademijeva odbrana ne slaže se s tim, ali smatra da bi i odbrana trebalo da bude upoznata s ranijim iskazima zaštićenih svedoka.

Norac i Ademi se po komadnoj odgovornosti terete za zločine nad civilima i preterano i neselektivno gađanje srpskih sela u kojima su stradali civili. U optužnici su poimence navedeni svi stradali civili i vojni zarobljenici, od kojih su neki mučeni i masakrirani.

Ademi se brani sa slobode, a Norac u zatvoru u Lipovici izdržava kaznu zatvora od 12 godina za likvidaciju više desetina srpskih civila na gospićkom području 1991.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: