Komisija o odgovornosti Izraela

Komisija izraelske vlade u izveštaju ocenila da su učinjene "veoma ozbiljne greške" u vojnoj operaciji Izraela protiv Libana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2007.

20:53

Default images

Izrael je prošle godine vodio operaciju na jugu Libana protiv radikalnog Hezbolaha, za koje su, prema navodima komisije, odgovorni premijer, ministar odbrane i tadašnji komandant vojske.

Premijer Ehud Olmert je, prema tom izveštaju, doneo ishitrenu odluku o ratu, bez odgovarajućeg plana, a za ministra odbrane Amira Pereca je rečeno da je neiskusan i da nije bio upoznat sa stanjem u vojsci, dok je komandant vojske general Dan Haluc "reagovao impulsivno" i pogrešno procenio spremnost vojske.

"Utvrdili smo najozbiljnije nedostatke njihovim odlukama i načinu na koji su donete. Odgovornost za te greške snose premijer, ministar odbrane i bivši komandant vojske" rekao je Elijahu Vajnogrejd, sudija u penziji na čelu vladine komisije koja je pripremila izveštaj.

"Da je bilo ko od njih radio drugačije, na bolji način, odluke i način na koje su donete u tom periodu, kao i rezultati kampanje, bile bi drugačije i bolje", kaže se dalje u izveštaju, javile su agencije.

Izrael je napao baze Hezbolaha na jugu Libana 12. jula 2006. nekoliko sati pošto su gerilici te milicije ubile tri izraelska vojnika i zarobila dva tokom upada na izraelsku teritoriju.

Usledila su 34 dana ratnih operacija, uglavnom na libanskoj teritoriji, u toku kojih je izraelska avijacija žestoko bombardovala uporišta i pozicije Hezbolaha koji je pak ispalio na severni deo Izraela više od 4.000 projektila, većinom minobacačkih.

U tim napadima ubijeno je, prema zvaničnim podacima, između 1.035 i 1.191 Libanaca i  158 Izraelaca, među kojima civili čine ogromnu većinu.

Danas objavljen vladin izveštaj obuhvata u stvari samo prvih šest dana rata kada je izvedena većina vazdušnih i minobacačkih napada.

Komisija će podneti još jedan izveštaj, koji će biti objavljen ovog leta, a obuhvatiće proteklih šest godina koje su dovele do prošlgodišnjeg rata u Libanu, odnosno period od izraelskog povlačenja 2000. sa juga Libana i jačanja Hezbolaha u toj oblasti.

Vajnogrejdova komisija nema ovlašćenja da smenjuje državnike, ali smatra se, kako primećuju agencije, da će izazvati javne proteste i demonstracije koji bi, zajedno sa političkim pritiscima, mogli da prisile premijera Olmerta i ministra Pereca da daju ostavke.

Premijerovi pomoćnici su još juče saopštili da Olmert nema nameru da podnese ostavku, dok je komandant vojske Haluc dao ostavku u januaru pod pritiskom višemesečnih kritika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: