"Medije i dalje pritiska politika"

Mediji su u kampanji za izbore dozvolili političkim strankama da nametnu svoj stil rada i interes, smatraju stručnjaci.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2007.

14:09

Default images

Umesto da služe ostvarivanju interesa građana, oni su potpali pod pritiske političara, smatra profesor Rade Veljanovski. On je, na okruglom stolu "Mediji i izbori - evropska i regionalna iskustva", rekao da su mediji u kampanji "ispustili stvar iz svojih ruku", ali da se takve okolnosti ne mogu srediti zakonom ili naredbom, već da je sve stvar sazrevanja medijskog sistema i društva u celini.

Profesor Fakulteta političkih nauka je istakao da je situacija sada bolja nego devedesetih godina jer ipak nije bilo slučajeva drastičnog kršenja pravila, ali da je ipak trebalo da mediji iniciraju mnogo veći broj tema interesantnih za građane i da se bave najaktuelnijim problemima.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se poštuju određeni evropski standardi i pravila ponašanja, odn. da se ne dopusti da državni funkcioneri koriste trenutne pozicije na vlasti da bi se pojavljivali više u medijima, da se besplatno vreme za predstavljanje političkih stranaka ravnomerno raspodeli, poštuju pravila objavljivanja istraživanja javnog mnenja i predizborna tišina.

Predsednica Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru, Klaudija Nolte, izjavila je da su mediji i političari upućeni jedni na druge jer mediji moraju da nameću teme političarima, a s druge strane, političari moraju da koriste medije kako bi došli do glasača.

Ona je ukazala na to da su se danas predizborne kampanje dosta izmenile jer, pored toga što svaka stranka ima svog portparola, one u kampanjama angažuju i eksterne agencije koje ih savetuju kada i na koji način određene teme treba pozicionirati, kako treba da izgledaju kampanja, spotovi i reklame.

Televizija živi od slika i zbog toga je vrlo bitno da stranke kao svoje kandidate predstave one koji su harizmatični i koji nailaze na
dobar prijem kod građana, dodala je Nolte koja ima dugogodišnje političko iskustvo.

Ona je istakla da i u Nemačkoj postoji političko opredeljenje novinara koje se vidi u njihovim tekstovima i naglasila da je to opasno jer su mediji "četvrta grana vlasti" i imaju bitnu ulogu u uspostavljanju demokratije.

Novinar Bavarskog radija Kristijan Faul ocenio je da je veoma bitno da se uspostavi uravnoteženost u izveštavanju koja podrazumeva da svaka stranaka ima pravo da iznese svoje stavove i dodao da je u većem broju slučajeva tu vlast u boljoj poziciji nego opozicija.

Faul je naglasio i da u Nemačkoj vlada apsolutna nezavisnost novinara i da niko zbog svojih tekstova neće biti otpušten sa posla, ali da je najbitnija profesionalnost.

Prema njegovim rečima, u Nemačkoj je takođe primetan kraj stabilnosti političara, to jest došlo je do situacije da političari danas kažu jedno, a kroz dve nedelje nešto sasvim drugo što je prouzrokovalo političku zasićenost građana.

Istraživač Instituta za društvene nauke Jovanka Matić izjavila je da ozbiljan propust u Srbiji predstavlja to što nema redovnog praćenja ponašanja medija i ne postoji institucija koja to radi, kao i da ne postoji pravilna edukacija novinara.

Ona je ocenila da mediji nisu bili efikasno sredstvo komunikacije u predizbornoj kampanji jer su kampanju koristili kako bi prodali što više termina za reklamiranje stranaka, a nisu bili svesni obaveze da ne dozvole državnim funkcionerima da koriste svoje pozicije za reklamiranje stranaka kojima pripadaju.

Predstavnici Hrvatske i Bosne i Hercegovine ocenili su da je situacija u njihovim zemljama dobra, da se poštuje medijska regulativa i da nema napada i pritisaka na novinare.

Okrugli sto na kojem je predstavljena uloga medija u vreme predizbornih kampanja i izbora u Nemačkoj i zemljama regiona organizovala je Fondacija Konrad Adenauer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: