Suđenje za Zvornik

U nastavku suđenja za ratne zločine u opštini Zvornik svedočio Ramiz Smailović.

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2007.

18:16

Default images

Svedočeći pred Većem za ratne zločine, Smailović je rekao da je 15. maja 1992. uhapšen i odveden u Sud za prekršaje u Zvorniku, gde ga je ispitivao Kapetan Dragan, a odatle, početkom jula, prebačen je u Upravnu zgradu Novi izvor.

On je rekao da su ih tamo ispitivali o naoružanju i da mu je rečeno da ga čeka razmena. "Marko Pavlović (ratno ime optuženog Branka Popovića) mi je rekao da ću uskoro ići u razmenu i da se moj brat koji je radio u policiji u Sarajevu raspitivao za mene", kazao je svedok.

On je rekao da je 9. septembra iz Beograda stigao papir za njegovu razmenu i da je razmenjen u Sarajevu za brata Jefte Subotića, koji je bio direktor fabrike Glinica iz Zvornika. Smailović je kazao su ostali iz prostorija Novog izvora prebačeni u logor u Batkoviću.

Za ratne zločine u opštini Zvornik optuženi su tadašnji predsednik Privremene vlade Zvornika Branko Grujić, komandant Teritorijalne odbrane Branko Popović i pripadnici jedinice Žute ose Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević.

Grujić i Popović odbacili su na početku suđenja u novembru 2005. krivicu za prisilno iseljavanje 1.822 muslimana iz sela Kozluk i Skočić juna 1992. Oni su negirali da su znali, a nisu sprečili optužene pripadnike Žutih osa i izvršenju ratnog zločina mučenja, zlostavljanja i ubijanja muslimana u Domu kulture u mestu Čelopek i na lokalitetima Ekonomija i Ciglana.

Optuženi Slavković, Korać i Filipović odbacili su navode optužnice, dok se Dragićević brani ćutanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: