Službenici nezadovoljni platama

Beograd -- Predsedništvo Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama nezadovoljno platama.

Izvor: Beta
Podeli

Predsedništvo je odlučilo da uputi hitan dopis premijeru i predsedniku Srbije zbog, kako se navodi, nezadovoljstva državnih službenika smanjenjem zarada.

Predsednik Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Njegoš Potežica rekao je na konferenciji za novinare da su neophodne izmene Zakona o platama državnih službenika i nameštenika jer je primena nove regulative uticala na smanjenje plata.

On je naveo da je primenom zakona "Vlada stavila zaposlenima ruku u džep" i da je 80 odsto 10.000 zaposlenih u državnim strukturama zbog smanjenja plata podnelo žalbe nadležnima, a pojedini sindikalni odbori već su najavili proteste i štrajkove.

Predsednik Sindikata zaposlenih u državnim organima Vladan Levajac predložio je da se sadašnja osnovica za plate zaposlenih u državnoj upravi s nižom, osnovnom, srednjom i višom stručnom spremom poveća uredbom pre formiranja nove vlade.

Zaposleni u Petom opštinskom sudu stupili u štrajk

Nameštenici i službenici Petog opštinskog suda u Beogradu stupili su u štrajk upozorenja, zbog smanjenja plata.

Jednočasovna obustava rada trajaće svakodnevno do 5. marta, a ako do tada plate ne budu uskladjene sa prosečnim zaradama u Srbiji najavljen je generalni štrajk.

Predstavnici zaposlenih u Petom opštinskom sudu naveli su da je protest organizovan i u drugim sudovima u Beogradu, jer su plate službenika od januara smanjene, za razliku od sudijskih primanja koja su znatno povećana.

Sve sudske službe Petog opštinskog suda rad obustavljaju od 12 do 13 časova.

strana 1 od 40 idi na stranu