Putin: Protiv nametnutog rešenja

Rusija će se usprotiviti svakom rešenju statusa Kosova koje ne bude predstavljalo dogovor obe strane, rekao Vladimir Putin.

Izvor: B92

Subota, 10.02.2007.

11:53

Default images

"Ako vidimo da jedna strana nije zadovoljna predloženim rešenjem, mi takvu odluku nećemo podržati", rekao je ruski predsednik učestvujući na Minhenskoj konferenciji o bezbednosnoj politici.

"Ne smemo tim narodima nametati rešenja, jer će u protivnom doći do zastoja ako se neko u tom teškom procesu bude osetio povređenim", kazao je ruski predsednik čija zemlja u Savetu bezbednosti UN ima pravo veta.

Nakon konferencije, na konretno pitanje B92 da li će Rusija staviti veto u Savetu bezbednosti u slučaju nezavisnosti Kosova, Putin je samo rekao: "Radićemo zajedno sa našim prijateljima u Savetu bezbednosti."

Putin je kritikovao SAD i zapadne nacije zbog pokušaja, kako je naveo, nametanja svoje volje i stvaranja monopolarnog sveta.

"Šta je monopolarni svet? Bez obzira kako lepo zvuči taj ternim, to znači jedan jedini centar moći, jedan jedini centar snage i vođstva", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, to nema veze s demokratijom: "Jednostrane akcije ne rešavaju konflikte, već ih pogoršavaju".

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na konferenciji podržala odluku UN o kraćem odlaganju pregovora o rešavanju statusa Kosova: "Smatram da će za Srbe biti važno da to bude proces u kojem mogu da sačuvaju svoje dostojanstvo".

Nemačka kancelarka je rekla da je taj proces složen, kao i da je Srbiji i Kosovu potrebno vreme da razjasne svoje stavove.

Srbiju je na ovoj konferenciji predstavljao ministar odbrane Zoran Stojković. On se tokom dana susreo sa generalnim sekretarom NATO-a Jap de Hop Sheferom. Stanković je rekao Sheferu da Srbija radi na problemu Haga kao i ranije, a što se tiče Kosova, da minsitarstvo podržava napore državnog vrha da Kosovo ostane u sastavu Srbije.

Glavne teme Minhenske konferencije su izraelsko-palestinski sukobi, situacija u Libanu, Iraku, Avganistanu i Kosovu, kao i iransko nuklearno pitanje.

Janković: Sve osim mesta u UN i vojske Kosova

Jedna zemlja, dva sistema: Vladeta Jankoviæ (Blic)
Beograd je spreman da u rešavanju budućeg statusa Kosova "prihvati sve" osim da ta pokrajina ima mesto u Ujedinjenim nacijama i svoju vojsku, izjavio je savetnik srpskog premijera Vladeta Janković u intervjuu bečkom listu "Standard".

"Mi samo zahtevamo poštovanje sadašnjih granica. Kada je reč o stepenu autonomije Kosova spremni smo na maksimalne kompromise. To bi bila pratktično dva sistema u jednoj državi. Albanci bi imali apsolutnu vlast", rekao je Janković.

On je kazao da bi Beograd bio spreman da takvo rešenje "vremenski ograniči" i da u slučaju da ono ne funkcioniše "moglo bi u svakom trenutku ponovo da se pregovara".

Davanje nezavisnosti Kosovu bilo bi, prema njegovoj oceni,"kršenje Povelje UN što bi bio povratak na princip samopredeljenja". Taj presedan bi stvorio uslove da "svaka etnička grupa koja na nekom delu etničke teritorije čini većinu zahteva sopstvenu državnost". Janković je još kazao da su evropske zemlje i SAD "godinama Srbiji stavljale u izgled privredni prosperitet i članstvo u EU ako se odrekne dela svoje teritorije".

"Plašim se da se tu radi o dubokom nesporazumu. Na Zapadu se misli da se svime može trgovati i da u tome nema ništa loše. Tek u poslednje vreme došlo se do spoznaje da su srpski političari ozbiljni kada kažu da za Kosovo nema kompenzacije, da ono ničim ne može biti zamenjeno", kazao je savetnik srpskog premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: