40 stanova četiri godine neuseljeno

Zgrada sa 40 stanova u Medveđi, iako završena pre četiri godine, nije useljena, a institucije države pregovoraju o vlasništvu

Izvor: B92

Sreda, 31.01.2007.

16:39

Default images

Njenu izgradnju finansirala je Vlada Srbije, kako bi se sprečilo dalje iseljavanje stanovništva iz te opštine, koja se nalazi uz samu administrativnu liniju sa Kosovom. Najpre je svih 40 stanova ustupljeno opštini Medveđa kako bi ih podelila stanovnicima, a potom je ta odluka poništena. A sada će Vlada otkupiti stanove od Građevinske direkcije novcem iz Nacinalnog investicionog plana.

Dok se državne institucije dogovaraju o tome šta je čije, nova zgrada u centru Medveđe godinama zvrji prazna.

Republička vlada finansirala je izgradnju 22 stana, jedan je u međuvremenu prodat, a ostalih 17 pripada izvođaču radova - Građevinskoj direkciji. Vlada sada namerava da proda stanove u svom vlasništvu. Lokalne vlasti se sa tim ne slažu.

"Mislimo da će neko kupiti stanove i da će ih kasnije preprodavati i napraviti još veću pometnju za nas, a imamo mnogo teških socijalnih slučajeva i mnogo ljudi koji odlaze sa ovih područja", kaže predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković.

"Opština Medveđa je migraciona opština, a kako ćete zadržati kadrove ako ne možete da obezbedite neki stan", kaže Drašković.

Dodatnu zabunu kod meštana izazvala je tabla postavljena u predizbornoj kampanji, na kojoj piše da se stanovi, koji su već izgrađeni, finansiraju iz Nacionalnog investiocionog plana.

U Ministarstvu finansija objašnjavaju da informacija na toj tabli zapravo znači da će sredstvima iz Nacionalnog investiociong plana država otkupiti 17 stanova od Građevinske direkcije, za nešto više od pola miliona evra. Ti stanovi su namenjeni zaposlenima u državnoj upravi i javnim službama.

U Ministarstvu finansija kažu da se stanovi otkupljuju po ceni od skoro 300 evra po kvadratnom metru, a veličina stanova je od 50 do preko 100 metara kvadratnih.

Od kada je početa izgradnja stanova, u republičkoj vlasti su se promenile tri političke garniture, a da bi se konačno neko uselio u njih, moraće da se sačeka formiranje još jedne vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: