Telekom Srbije kupio Telekom u RS

Banjaluka -- Vlada Republike Srpske prihvatila kao najbolju ponudu Telekoma Srbija za kupovinu 65 odsto državnog kapitala Telekoma Srpska.

Izvor: B92
Podeli

Telekom Srbija je za preuzimanje Telekoma Srpska ponudio 646 miliona evra, dok je drugi ponuđač, Telekom Austrija, ponudio 467 miliona evra. Kupovinom 65 odsto vlasništva Telekoma Srpske, preduzeće Telekom Srbija ulazi na tržište Bosne i Hercegovine. Milorad Dodik kaže da ta kupovina nema samo ekonomski značaj.

Generalni direktor Telekoma Srbije Draško Petrović kaže da će preduzeće na čijem je on čelu ovim potezom postati značajan regionalni operater na Balkanu.

"Projektovani prihod Telekoma Republike Srpske u 2007. godini je oko 200 miliona evra. Profitna stopa je oko 20 posto. To znači da ćemo za manje od deset godina samo iz dobiti Telekoma Srpske vratiti investiciju koju smo uložili i da ćemo iz rezultata na poslovanju tržišta čitave BiH vraćati sve kreditne troškove te investicije"", rekao je Petrović.

Petrović je rekao da će uskoro objaviti na koji načina će finansirati kupovinu Telekoma Srpske, dodajući da će deo novca obezbediti iz sopstvenih prihoda, a deo iz bankarskih kredita.

Ugovor o kupovini 65 državnog kapitala Telekoma Srpske, koji je jedno od najuspešnijih preduzeća u RS, trebalo bi da bude potpisan u narednih mesec dana.

"I neekonomski značaj"

Premijeri Srbije i Republike Srpske, Vojislav Koštunica i Milorad Dodik, zadovoljni su zbog ove kupovine i ocenili su da je to dokaz dobrih veza Srbije i Republike Srpske.

"Telekomu Srbije otvara širom vrata za ekspanziju u regionu i za nešto što zaista po svemu Telekom Srbije može da bude, a to je regionalni lider. S druge strane, ceo ovaj posao uklapa se u nešto što je politika dveju vlada, a to je jačanje ekonomskih veza i saradnje između Srbije i Republike Srpske", rekao je Koštunica.

Dodik je skrenuo pažnju i na neekonomsku dimenziju kupovine: "Moramo izraziti zadovoljstvo mnogih ljudi koji su me danas nakon ove vijesti pozvali i čestitali na tome što je kupac Telekom Srbija. To ima i neki drugi značaj, ne samo ekonomski."

Lična karta Telekoma Srpska

Kompanija Telekom Srpska imala je u prvih devet meseci ove godine dobit od 31 miliona evra, što je 33 odsto više od plana.

Telekom Srpske ima 630.000 registrovanih pretplatnika u mobilnoj telefoniji, dok u fiksnoj telefoniji ima 350.585 pretplatnika, a poseduje licence za mobilnu mrežu i servise, fiksnu mrežu i pružanje internet usluga na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Njihov internet provajder "Teol" ima 30.715 registrovanih pretplatnika.

Telekom Srpske zapošljava 2.748 radnika, a u prošloj godini ostvario je dobit od oko 40 miliona evra i jedna je od najjačih kompanija u Republici Srpskoj.

Ekonomija

strana 1 od 40 idi na stranu