Pregovori o viznim olakšicama

U Briselu danas počeli pregovori zemalja zapadnog Balkana i EU o viznim olakšicama i sporazumu o readmisiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2006.

07:23

Default images

Pregovore organizuje potpredsednik Evropske komisije Franko Fratini, a svečanom otvaranju su prisustvovali ministri unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore, Bosne, Makedonije i Albanije. Pregovarački tim Beograda predvodi ministar Dragan Jočić. U Briselu očekuju da će vizne olakšice početi da se primenjuju do kraja 2007.

Tehnička runda pregovora o viznim olakšicama sa Srbijom počinje sutra. Potpredsednik Evropske komisije i organizator sastanka Franko Fratini kaže da Brisel želi da te pregovore što pre okonča.

On očekuje da će se sa kraćom i jednostavnijom procedurom za dobijanje šengenskih viza za pojedine kategorije stanovništva krenuti već tokom 2007. 

"To je politička poruka – Evropa je sa vama, Evropa podržava vas i vaše građane. Ja veoma dobro razumem da je pitanje kretanja ljudi verovatno najvažnije u svim zemljama čiji su predstavnici ovde prisutni. Vrlo je važna stvar i bezbednost dokumenata, pre svih pasoša, a neke zemlje već imaju biometričku zaštitu. Uz to, važna stvar je i sposobnost borbe sa organizovanim kriminalom“, kaže Fratini.

Vizne olakšice, odnosno višestruke i besplatne vize koje se izdaju na duži rok, predviđene su za studente, učenike i naučno osoblje, poslovne ljude i novinare iz zapadnobalkanskih zemalja. Evropska unija je svesna koliko je to značajno, kaže Franko Fratini. 

"Što više studenata bude išlo u Evropu, to će, kada se vrate kući, više evropskih vrednosti preneti u svoju zemlju. Što se vaši biznismeni po Evropi budu više i lakše kretali, to će više u svoju zemlju preneti od evropskog modela otvorenog tržišta. Zato će evropski investitiori više ići u zemlje zapadnog Balkana i ulagati svoj novac. Korist je obostrana, i za EU i za zapadni Balkan“, dodaje Fratini. 

Pregovori o viznim olakšicama paralelno su povezani sa pregovorima o readmisiji, odnosno zahtevu da zemlje Balkana moraju da prime natrag svoje ilegalne imigrante iz Evropske unije. Takav sporazum već ima Albanija.

Svilanović: Politika koja Srbiju uključuje

Goran Svilanović, funkcioner Pakta za stabilnost jugoistične Evrope, ocenio je u Vestima TV B92 da je to, kao i stupanje u Partnerstvo za mir, posledica politike za koju se i on zalagao – politika koja Srbiju uključuje, a ne da isključuje, kao što je bilo poslednjih nekoliko godina.

On smatra i da bi bar jedna runda pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji trebalo da se održi pre izbora, da bi se s tim vetrom u leđa ušlo u izbore. "To bi omogućilo da dobijemo reformsku vladu", smatra on.

On je u tom kontekstu pomenuo i jučerašnju odluku da Srbija bude primljena u Partnerstvo za mir, koju je NATO doneo na samitu u Rigi, gde je bio i Svilanović.

On kaže da bi takva politika značila da demokratska Srbija hoće da ispuni svoje obaveze, ali da istovremeno očekuje podršku.

On je naveo da je svakako pismo Borisa Tadića Džordžu Bušu bilo važno za prijem Srbije, ali da su veoma važne bile i aktivnosti Ministarstva odbrane. "I Vlada i predsednik su mnogo doprineli da se uđe u Partnerstvo", kaže on.

"Upoznati se sa sadržajem"

Konkretniji pregovori počinju 1. decembra, kaže za B92 Tanja Miščević, direktorka Kanecelarije za pridruženje Evropskoj uniji.

"U ovoj prvoj tehničkoj rundi, zapravo, ne očekujem previše pregovora, već mnogo razgovora o sadržini sporazuma o viznim olakšicama i sporazuma o readmisiji", kaže ona.

"Mi još nismo videli ni jedan ni drugi akt, najpre se moramo s njim upoznati, a zatim uraditi analizu i oceniti kako da kasnije pregovoramo sa Evropskom komisijom o sadržini tih sporazuma", kaže ona.

"Dakle, videćemo šta podrazumevaju vizne olakšice i šta podrazumeva sporazum o readmisiji i, naravno, uporediti to s platformom koju je Vlada usvojila prošle nedelje", kaže Tanja Miščević.

Komentarišući izjave pojedinih zvaničnika da bi poziv Srbiji da uđe u Partnerstvo za mir mogao da ubrza odobravanje viznih olakšica, Tanja Miščević kaže da ta vest ne može direktno da se odrazi na pregovore o vizama.

"Reč je o pitanjima bezbednosti, ali vojne bezbednosti, u jednom slučaju, a u drugom, o pitanjima bezbednosti svakog pojedinca, odnosno sigurnosti granica. Mislim da se odluka o Partnerstvu neće odraziti na tok pregovora o sporazumu, ne mislim da će imati mnogo efekta kada je reč o ubrzanju", kaže ona.

"Ipak, sigurno je da je to važna odluka koja Srbiji daje mnogo značajniju i bolju poziciju u odnosu na svako pregovaranje, pa i pregovaranje u odnosu na Evropsku uniju", kaže Miščevićeva.

Seminar o olakšicama

Èedomir Jovanoviæ na seminaru u Briselu (B92)
U Briselu je danas održan i seminar o viznim olakšicama za zapadni Balkan. Seminaru u organizaciji Saveza liberalnih i demokratskih partija Evrope (ALDE), odnosno njihovih poslanika u Evropskom parlamentu, prisustvovao je i lider opozicione stranke LDP Čedomir Jovanović.

Jovanović je posle razgovora rekao za B92 da je glavni fokus razgovora bila potreba za popuštanjem viznog režima.

"Ono što mora biti u fokusu naših aktivnosti u 2007. godini jeste ukidanje viza za određene kategorije stanovništva, jer mislimo da će na taj način ojačati evropski sistem vrednosti u Srbiji, a sa druge strane, oslabiti one koji i inače svoju budućnost ne vezuju za Evropsku uniju", rekao je Jovanović.

"Tačno je da se danas i ja i gospodin Jočić nalazimo u Briselu, ali mislim da su nam misije potpuno drugačije. Smatram da građani Srbije ne smeju biti žrtve neodgovorne političke vlasti, i ovde sam od svojih sagovornika zatražio onu vrstu podrške koju smo kao država dobili juče prilikom prijema u Partnerstvo za mir. Moja aktivnost se svodi na smanjenje cene koju građani Srbije plaćaju zbog nesposobnosti srpskih vlasti da poštuju evropske vrednosti, kao i da u potpunosti sprovedu proces evropskih integracija, onako kako su to uradile sve zemlje pre nas", rekao je on.

Seminar je vodio evropski poslanik iz Slovenije i izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru i Srbiju Jelko Kacin.

Na seminaru su, pored predstavnika ALDE, između ostalih učestvovali Bojan Bošković, generalni menadžer festivala Egzit, Antonio Miloški, ministar spoljnih poslova Makedonije, i Fatmir Redžepi, ministar unutrašnjih poslova Vlade Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: