Interceptor u sistemu kanalizacije

Potpisan ugovor o izgradnji centralnog kanalizacionog sistema u Beogradu, takozvanog interceptora.

Izvor: B92

Utorak, 10.10.2006.

16:03

Default images

Ugovor su potpisali Direkcija za izgradnju Beograda i izvođač radova, firma Hidrotehnika. Ugovor je vredan preko 50 miliona evra, a sav novac je obezbedila Direkcija iz svog budžeta. Prva faza izgradnje trajaće dve godine, a projekat interceptora izradio je Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi".

Izvođač radova, Hidrotehnika, koristiće najsavremeniju tehnologiju. "To je mašina sa vodenim štitom tzv. krtica. Radi se o maloj fabrici koja treba da prođe kroz brdo i da ostavi iza sebe gotov tunel. Mašina je konstruisana tako da može da radi u svim uslovima, uključujući i one zone gde se budu pojavljivale podzemne vode", kaže Dragiša Vukčević, direktor Hidrotehnike.

Kanalizacija u Beogradu izliva se u Savu i u Dunav, a interceptor je sistem koji će prikupljati sve otpadne vode grada i voditi ih do Velikog Sela, gde je planirano da se gradi fabrika za prečišćavanje otpadnih voda. Plan da se ovakav sistem izgradi postoji već više od 30 godina, a do kraja godine počeće izgradnja prvih sedam kilometara višnjičkog tunela.

Boris Rankocić, direktor direkcije za izgradnju grada Beograda kaže da je fabrika otpadnih voda kruna na celoj priči, ali sam interceptor neće biti ne upotrebljiv zato što neće biti fabrike. On može da funkcioniše kao kolektorski sistem bez fabrike, a zajedno sa fabrikom predstavljaće jedan zaokružen sistem koji će na jednom mestu imati izliv prečišćene vode u Dunav.

Gostujući u vestima B92, Rankocić je objasnio da je sada vlasnik zemljišta Srbija, a da će novi ustav omogućiti da i građani i investitori budu vlasnici. "To praktično znači da će biti omogućen potpuno slobodan promet zemljišta i to će dovesti do većih stranih ulaganja. Do sada su strani investitori bili zbunjeni jer nisu znali da li su zakupci, korisnici ili vlasnici zemljišta", kaže Rankocić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: