Veći broj usvojene dece

Od stupanja na snagu novog porodičnog zakona, proces usvajanja traje najviše osam meseci, što je povećalo broj usvojene dece.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2006.

18:02

Default images

Usvojitelji mogu biti bračni i vanbračni parovi, što je novina u Porodičnom zakonu, a dete može da usvoji pojedinac ukoliko je to u interesu deteta. Može se usvojiti dete od tri meseca do 18 godina starosti. Razlika u godinama između usvojitelja i deteta može biti od 18 do 45. Prema novom zakonu, i samo dete može biti pokretač postupka usvojenja.

Uveden je i jedinstveni registar potencijalnih usvojitelja, što socijalnim službama olakšava izbor najbolje porodice za svako dete, tvrde nadležni.
"Olakšava i Centrima u Beogradu i u unutrašnjosti da kada je u pitanju jedno konkretno dete, da se u odnosu na njega, njegove karakteristike, svojstva, uzrast, potrebe, pronađe potencijalna usvojiteljska porodica, koja će na najbolji mogući način odgovoriti potrebama tog konkretnog deteta", objašnjava pedagog u Gradskom centru za socijalni rad Dušanka Vuković.

Zainteresovani za usvojenje obraćaju se Centru za socijalni rad na teritoriji na kojoj imaju prebivalište, i podnose zahtev, kao i potrebna dokumenta.

Potrebni su kopija lične karte, izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, lekarsko uverenje, uverenje da osoba nije lišena roditeljskog prava, kao i poslovne sposobnosti, da osoba nije osuđivana niti pod istragom, potvrdu o zaposlenju i mesečnim prihodima i potvrdu o imovini.

"Mahom bračni parovi, ali i vanbračni, koji se prijavljuju kao kandidati za usvajanje prolaze obradu koja ne može trajati duže od 60 dana, sa sve pripremom. Nakon toga, ukoliko stručnjaci organa starateljstva kažu da to jesu ljudi koji su opšte podobni, uz sve druge zakonske uslove, ne samo lične karakteristike, oni dolaze u regista", objašnjava Ranka Vujović, načelnica odeljenja za porodičnu zaštitu Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu.

Ukoliko se potencijalni par izabere dete se šalje na period prilagođavanja u porodici, koji ne može trajati duže od 6 meseci, nakon čega se donoši rešenje o usvojenju koje je konačno.

Međutim, kada su međunarodna usvojenja u pitanju, proces je komplikovaniji. Naime, dete može da usvoji inostrani par samo ukoliko se detetu ne može pronaći odgovarajuća porodica u zemlji ili, ukoliko je na listi potencijalnih usvojenika više od godinu dana. Prošle godine realizovano je samo 6 međunarodnih usvojenja.

Proces usporava i to što se odluke o usvojenju ne priznaju u inostranim zemljama već se potvrđuju nakon dve godine praćenja porodice, što će biti promenjeno tek nakon ratifikacije Haške konvencije o pravima deteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: