Širak će potpisati sporni zakon

Predsednik Francuske Žak Širak izjavio je da će potpisati zakon o prvom zapošljenju i pored višenedeljnih protesta.

Izvor: B92

Petak, 31.03.2006.

22:35

Default images

Širak je obećao i amandmane na dva najosporavanija člana tog zakona. "Vreme je da se smiri situacija", rekao je Širak u televizijskom obraćanju naciji. Najavaljenim amandmanima, Širak je obećao da će se smanjiti period u kojem bi mladi mogli da dobiju otkaz od poslodavaca na jednu godinu. Takođe, predvođenim izmenama biće neophodno da poslodavac obrazloži koji je razlog otpuštanja.

Nacrt zakona, protiv kojeg su organizovani protesti u svim većim gradovima Francuske, predviđa da poslodavac može da otpusti mladog radnika (do 26 godina starosti) bez potrebe da obrazlaže otkaz tokom prve dve godine njegovog rada.

Govor Širaka na francuskoj televiziji već se tumači kao kompromisno rešenje između zahteva premijere Dominika da Vilpena, koji je želeo da nacrt zakona bude usvojen hitno i u celosti, i zahteva miliona demonstranata za povlačenje zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: