DPS prihvata 55 odsto

Demokratska partija socijalista prihvatila predlog EU za referendum o 55 odsto izašlih birača.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 27.02.2006.

14:45

Default images

Prema predlogu Miroslava Lajčaka, predstavnika Evropske unije za pitanje referenduma u Crnoj Gori, referendumski rezultat će biti validan ako za njega glasa 55 odsto izašlih birača, a portparol DPS-a Predrag Sekulić saopštio je posle sednice Glavnog odbora DPS-a da ta partija prihvata referndum pod tim uslovom.

Demorkatska partija socijalista je pozvala medju kojima je i odredba da za nezavisnost mora da glasa preko 55 odsto izaslih biraca.

Kako je nakon sednice saopštio portparol DPS-a Predrag Sekulić Glavni odbor je prihvatio preporuke Evropske unije iako su neke od njih nestandardne i u praksi Evropske unije nepoznate. Na pitanje da li je na Glavnom odboru raspravljano o mogućem ulasku u takozvanu sivu zonu pri čemu bi bila ostvarena većina koja ne bi bila dovoljna, Sekulić je rekao da su u partiji ubeđeni da će podrška gradjana biti veća od propisanih 55 odsto:

“Glavni odbor je ubijeđen da će rezultat na referendumu biti toliko jasan da neće biti potrebe da se raspravlja o bilo kakvoj sivoj zoni. Godine, 2002. smo imali razliku 56,5 u odnosu na 43,5 onih koji su bili za zajedničku državu. Smatram da su rezultati lokalnih izbora koji su bili u međuvremenu, dovoljno ubjedljivi i dovoljno govore o snazi i DPS-a i projekta nove crnogorske državnosti, tako da nemamo nikakvu dilemu da već sada imamo značajnu prednost u odnosu na blok unionista”.

Glavni odbor Socijaldemokratske partije na kojem se takodje razgovarao o pravilima Evrospke unije je u toku.
Ministri inostranih poslova EU podržali su ranije danas incijativu evropskog izaslanika za referendum u Crnoj Gori Miroslava Lajčaka. Vlasti Crne Gore su, pre nekoliko dana, zatražile od zemalja EU da preispitaju predlog da kvalifikovana većina za priznavanje odluke na crnogorskom referendumu o nezavisnosti bude 55 odsto izašlih građana i predložile Danski model referenduma, odnosno 41 odsto registrovanih birača.

SDP protiv predloga EU

Članica crnogorske vladajcuhe koalicije, Socijaldemokratska partija, odbacila je večeras predlog Evropske unije da na referendumu za nezavisnost treba da glasa 55 odsto izašlih birača.

Glavni odbor SDP-a je, medjutim, ocenio da i pored "nepravednih odredbi, obnova državnosti neće biti dovedena u pitanje", saopšteno je posle sednice Glavnog odbora stranke.

NS: Vlast otkupljuje lične karte

Predsednik Izvršnog odbora opozicione Narodne stranke Milan Radović optužio je vlast da otkupljuje lične karte od pristalica opozicije kako bi ih onemogućila da glasaju na referendumu. Radović je rekao da je to stari metod, praktikovan u svim dosadašnjim izbornim procesima.

On je naveo da se rukovodstvu NS javilo nekoliko članova te partije koji su naveli da im je nuđeno od 100 do 150 evra kao naknada za predaju lične karte koja bi u policiji bila zadržana dok ne prođe referendum.

Opozicija dogovorila zajedničku aktivnost

Predsednici tri opozicione stranke u Crnoj Gori: Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratrske srpske stranke, dogovorili su usaglašeno i jedinstveno delovanje u okviru političkog bloka koji se bori za očuvanje državne zajednice. Lideri ovih partija dogovorili su da će inicirati zajedničku aktivnost za objedinjavanje svih relevantnih subjekata na bloku za zajedničku državu.

"U referendumskom procesu za očuvanje državne zajedniče biće mesta za sve koji to iskreno žele i koji su prihvatili pravila Evropske unije za održavanje referenduma", navedeno je u saopštenju SNP, NS i DSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: