Na današnji dan, 29. novembar

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2005.

10:10

Default images

Umrli Filip IV, Belini, Holbajn, Terezija, Nenadović, Pučini, Pavlović i Harison, ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom, kraj Užičke Republike, drugo zasedanje AVNOJ-a, proglašena FNRJ, podela Palestine, Badenterova komisija

1314. Umro francuski kralj Filip IV Lepi. 1306. proterao Jevreje iz Francuske i konfiskovao njihovu imovinu. Tokom sukoba s papom Bonifacijem VIII 1302. sazvao Skupštinu tri staleža, sveštenstva, plemstva i građanstva, prvi put u istoriji Francuske, a po papinoj smrti sporazumeo se s novim papom Klementom V, Francuzem, da papsko sedište bude premešteno u Avinjon.

1516. Umro italijanski slikar Đovani Belini, jedan od tvoraca Venecijanske škole. Bio učitelj Đorđonea i Ticijana.

1543. U Londonu od kuge umro nemački slikar Hans Holbajn Mlađi, dvorski slikar kralja Henrija VIII, majstor crteža i autor čuvenih portreta "Erazmo Roterdamski", "Madona gradonačelnika Majera", "Henri VIII".

1780. Umrla austrijska carica, češka i mađarska kraljica Marija Terezija. Tokom vladavine, od 1740, sprovodila reforme u duhu prosvećenog apsolutizma, ali i centralizaciju i germanizaciju. Da bi osigurala osporavan presto vodila rat za austrijsko nasleđe od 1740. do 1748. u kom joj je 1745. pruski kralj Fridrih II oduzeo Šleziju.

1854. Umro srpski diplomata i vojvoda, prota Mateja Nenadović, predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta, Vlade u Srbiji. Sa stricem Jakovom pokrenuo Prvi srpski ustanak u valjevskoj i šabačkoj nahiji i učestvovao u borbama, a pregovarajući s Turcima i Rusijom uspostavio prve diplomatske kontakte ustanika sa stranim državama. Njegovi "Memoari", pored književne vrednosti, predstavljaju dragocen dokument vremena.

1864. U Sent Kriku u američkoj državi Kolorado jedinica pukovnika Džona Čivingtona masakrirala najmanje 400 Čejena i Arapahosa, koji su se predali uz prethodno dobijenu dozvolu da se ulogoruju.

1890. Otvoreno zasedanje prvog parlamenta Japana.
Parlament imao dva doma, gornji s 480 i donji s 252 člana.

1918. Na Velikoj narodnoj skupštini u Podgorici svrgnut kralj Nikola I Petrović i proglašeno ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom. Aktom o ujedinjenju crnogorska država prestala da postoji.

1924. Umro Đakomo Pučini, najznačajniji italijanski operski kompozitor posle Verdija. Operom "Boemi" dao prototip italijanske opere lirsko-sentimentalnog, građanskog karaktera sa kraja XIX veka.

1941. Na brdu Kadinjača kod Užica u Drugom svetskom ratu izginuo Radnički bataljon, štiteći glavninu partizanskih snaga. Nemačke jedinice, uz podršku avijacije, prešle Kadinjaču tek posle pogibije 180 partizana s komandantom Dušanom Jerkovićem. Kraj Užičke Republike, osnovane krajem septembra 1941, prve slobodne teritorije u okupiranoj Evropi.

1943. Na drugom zasedanju Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu to veće konstituisano kao
vrhovno zakonodavno i izvršno predstavničko telo i ustanovljen Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije. Doneta odluka o federativnom uređenju države, a kraljevskoj vladi u izbeglištvu zabranjen povratak u zemlju.

1945. Ustavotvorna skupština u Beogradu ukinula monarhiju, lišavajući dinastiju Karađorđević svih prava u zemlji i proglasila Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju.

1947. Generalna skupština UN izglasala podelu Palestine na jevrejski i arapski deo, s Jerusalimom pod kontrolom svetske organizacije, što je 1948. omogućilo stvaranje države Izrael.

1987. Iznad Burme se srušio južnokorejski avion sa 115 putnika i članova posade. U Bahreinu potom uhapšena jedna žena koja je priznala da je severnokorejski agent i da je eksploziv u avion postavila po nalogu svoje vlade s ciljem da omete održavanje Olimpijskih igara u Seulu 1988.

1991. Komisija za arbitražu pti Mirovnoj konferenciji o Jugoslaviji, Badenterova komisija, objavila rezultate međunarodne arbitraže prema kojima se SFRJ nalazi u procesu nestajanja i da su sve republike SFRJ njene nadlednice.

1996. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu na 10 godina zatvora osudio bosanskog Hrvata Dražena Erdemovića, koji je priznao da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, učestvovao u masovnoj likvidaciji bosanskih muslimana u Srebrenici u julu 1995. Prva presuda za ratni zločin jednog međunarodnog suda posle Nirnberškog i Tokijskog procesa.

1998. U Beogradu u 66. godini umro Živojin Pavlović, jedan od najznačajnijih srpskih filmskih reditelja i književnika.

1999. Rivalske partije u Severnoj Irskoj formirale protestantsko-katoličku vladu, primoravši ogorčene neprijatelje da prvi put u istoriji podele vlast.

2001. U 58. godini umro britanski rok-pevač i kompozitor
Džordž Harison, bivši član grupe "Bitls", rok-grupe koja je obeležila šezdesete godine XX veka.

2002. Haški tribunal osudio bosanskog Srbina Mitra Vasiljevića na 20 godina zatvora zbog ubistva pet bosanskih muslimana na Drini, blizu Višegrada, 1992.

2003. Vođi čečenskih pobunjenika Ahmedu Zakajevu, koji je u Rusiji optužen za ubistva i kidnapovanja, odobren status političkog azilanta u Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: