"Državni zločin, II deo"

Drugi deo "Insajdera" istražuje nove detalje vezane za ubistvo na Ibarskoj magistrali.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2005.

09:02

Default images

Drugi deo emisije Insajder pod nazivom Državni zločin, prvi put otkriva da je u februaru 2001, odmah nakon saznanja da je u zločin na Ibarskoj magistrali umešana Jedinica za specijalne operacije, u Vladi Srbije održan sastanak na kome su, između ostalih, bili premijer Zoran Đinđić i komandant jedinice Milorad Ulemek.

U emisji Insajder bilo je reči o tome kakva je atmosfera bila na tom sastanku, ko je sve prisustvovao, šta je premijer rekao Legiji, a šta je on odgovorio premijeru. U večerašnjoj emisiji se moglo videti i kako je došlo do toga da se u presudi, koja ni šest godina nakon četvorostrukog ubistva nije pravosnažna, nigde ne spominje da je u pitanju državni zločin, niti se spominje odgovornost Državne bezbednosti i njenog tadašnjeg šefa Radomira Markovića, za organizovanje tog zločina.

Država, odnosno DB, policija, tužilaštvo i sudstvo, od prvog su dana pokušavali da prikriju da se na Ibarskoj magistrali dogodilo ubistvo i time namerno štitili naručioce i organizatore tog zločina. To je konstatovao i Anketni odbor Skupštine Srbije, koji je formiran odmah nakon 5. oktobra. Zaključeno je i da je Tužilaštvo na čijem je čelu bio Andrija Milutinović, za koga je SPO tvrdio da je opstruirao istragu, u više navrata od MUP-a tražilo potrebnu dokumentaciju, ali da ga nije dobilo.

Andrija Milutinović kaže da je potpuno šokiran dokazima koji su emitovani u prošloj emisiji Insajder, a koji govore o tome šta je sve država uradila da bi prikrila zločin: "Ako se to ispostavi da je tačno, onda s obzirom na to što smo radili, onda se ja osećam dvostruko poraženim. Kao građanin - da jedna takva služba radi to u državi u kojoj živim. A sa druge strane, kao profesionalac koji je od te službe trebalo da dobije podatke."

Insajder: "Šta mislite danas, šta je bilo u pitanju?"

Milutinović: "I danas ne znam ništa više."

Insajder: "Ni danas ne znate pored svega?"

Milutinović: " Ne znam. Kada postupak bude pravosnažno okončan, onda ću da vidim ko, gde, šta nije uradio, zašto nije dostavio, ko nas je zamajavao, da li je namerno ili nije namerno."

Za Insajder osim Andrije Milutinovića su govorili bivši operativni šef grupe Poskok, Ljubiša Milanović, advokati, predstavnici DSS-a, SPS-a i Vuk Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: