Vojvodina: Oštrije kazne za ispade

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić najavio je akciju krečenja grafita sa nacionalističkim porukama.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 31.10.2005.

17:07

Default images

“Nacionalistički grafiti imaju elemente krivičnog dela rasne i verske netrpeljivosti i od pravosuđa smo dobili garancije da će se ti slučajevi rešavati po hitnom postupku i rigoroznim kaznama” rekao je Ljajić.

Više nema nacionalističkih grafita zbog kojih je zatražena ostavka Rasima Ljajića. Ipak, narušeni međunacionalni odnosi u Vojvodini o kojima se poslednje dve godine govori još uvek su prisutni. Ministar Ljajić, pored krečenja, najavljuje oštrije reakcije svih državnih institucija, pre svega pravosuđa: "Dobili smo obećanje svih nadležnih sudova da će prekršaji ove vrste, koji na bilo koji način asociraju na etničku komponentu incidenta, biti primarno procesuirani i drugi način jeste duži put: iniciraćemo izmene krivičnog zakonodavstva, da ovo ne budu tretirani samo kao prekršajni postupci, već da se dobije drugačija kvalifikacija ovih dela, jer ovo jeste izazivanje nacionalne, rasne ili verske mržnje".

Pored oštrih reakcija pravosuđa, ministar Ljajić je najavio i formiranje posebne komisije koja će se baviti dosadašnjim međunacionalnim incidentima. U cilju popravljanja narušenih međunacionalnih odnosa, najavljeni su i sastanci republičkog premijera sa predstavnicima nacionalnilh manjina u Vojvodini, kao i sa predstavnicima Mađarske.

Hapšenje zbog razvaljene kapije crkve

Novosadska policija saopštila je da je uhapšen Goran Lemić (44) iz Bačke Palanke, osumnjičen da je razvalio kapiju na Hrićanskoj adventističkoj crkvi u tom gradu.

Prema navodima policije, Lemić je u nedelju oko 12 časova razvalio kapiju crkive i pričinio materijalnu štetu od oko 4.500 dinara. Protiv Lemića će biti podneta krivična prijava.

Hrišćanska adventistička crkva u Bačkoj Palanci bila je od početka godine više puta oštećivana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: