Pretnje ili manipulacija na jugu

Grupa "Crna senka", navodno deo Albanske nacionalne vojske, preti vlastima Srbije. Neki izvori govore da je reč o manipulaciji.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 30.10.2005.

10:21

Default images

Na internet sajtu presheva.com objavljeno je saopštenje grupe "Crna senka", koja navodno deluje u sastavu samozvane Albanske nacionalne vojske. Takva vojska se prvi put pominje na jugu Srbije i preti vlastima Srbije, ali i Albancima. Međutim, izvori B92 bliski nekadašnjoj OVPMB tvrde da na jugu Srbije ne postoji nikakva Albanska nacionalna vojska niti grupa Crna senka.

Sve učestaliji incidenti na jugu Srbije treba da izazovu širenje straha i da poljuljaju saradnju na ostvarivanju političke integracije Albanaca na jugu Srbije ocenjuju dobri poznavaoci prilika na ovom području.

Organizatori tih incidenata takođe žele da pokažu da bez ekstremista nema razgovora o problemu Albanaca ne samo na jugu Srbije već i na Kosovu i u Makedoniji, smatra Dušan Janjić, direktor Foruma za međuetničke odnose: "Dakle mislim da se pre svega radi o unutrašnjoj političkoj borbi i o pokušaju da se pomere pregovaračke pozicije jer postoji nešto što se zove strah od mogućnosti da bi Albanci i dalje mogli da ostanu u Srbiji dakle ne samo ovi na jugu nego i ovi na Kosovu", kaže Dušan Janjić.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja organizacije Reivest iz Prištine preko 80 odsto Albanaca sa juga Srbije priželjkuje pripajanje tog dela, kako to Albanci nazivaju, savezu albanskih zemalja.

Predsednik opštine Preševo Riza Halimi čiji opoziv traže neke Albanske partije ne isključuje mogućnost da Albanci na jugu Srbije žele da skrenu pažnju na nezadovoljstvo ali to ipak ne povezuje sa poslednjim sve učestalijim napadima na jugu Srbije: "Pre bih rekao da se radi o jednom sporadičnom, nelogičnom i apsolutno neprihvatljivom pokušaju i kada bih imao takve namere. Ipak, mislim da je ogromna većina Albanaca ovde opredeljena da sva prava, i individualna i kolektivna, ostvaruje u političkom procesu koji bi svakako trebalo da bude dinamičniji i sa konkretnim rezultatima".

Komentarišući pretnje navodne organizacije Crna senka koja ne priznaje pregovore između Beograda i Prištine ako jug Srbije, tj. kako se kaže u saopštenju "Istočno Kosovo", ostane po strani pregovora Janjić kaže da još uvek sa sigurnošću ne može da tvrdi ko bi mogao da stoji iza te organizacije: "Ja još uvek nisam spreman da kažem da li je ta Crna senka albanski ekstremisti, očigledno je da je ekstremizam iza toga i očigledno je da se računa na to da se strah od zajedničkog života između Srba i Albanaca produbi da bi se nametnulo jedno rešenje koje je rešenje razdvajanja Srba i Albanaca u predstojećim pregovorima o statusu Kosova ili o statusu Albanaca u Srbiji", dodaje Janjić.

Osim preksinoćnjeg napada na policijski punkt u Velikom Trnovcu, kako saznaje B92, nedavno je bačena bomba i na kuću predsednika mesne zajednice u tom najvećem albanskom selu na jugu Srbije. Međutim, izvori bliski nekadašnjoj Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Medveđe i Bujanovca tvrde da na jugu Srbije ne postoji nikakva Albanska nacionalna vojska niti grupa Crna senka.

Izvori među nekadašnjim borcima OVPMB-a, ali i u lokalnim strankama na vlasti, ocenjuju da bi takva saopštenja trebalo da pokažu da bi na jugu Srbije moglo doći do nemira, ako bi se građani izjasnili za opoziv Rize Halimija.

Ljajić: Albanci manjina u državnim organima

Šef Koordinacionog tela za jug Srbije Rasim Ljajić za B92 kaže da je incident u Velikom Trnovcu direktno povezan sa situacijom na Kosovu.

On smatra da poslednji incidenti treba da posluže da se skrene pažnja na situaciju na jugu Srbije, kako bi se problem tog dela zemlje rešavao u paketu sa pregovorima oko budućeg statusa Kosova.
Ljajić, ipak, kaže da se tako nešto neće dogoditi: "Problem Kosova će se rešavati na jedan način, a problem juga Srbije će se rešavati kroz proces demokratizacije u Srbiji, kroz proces decentralizacije i kroz integraciju albanske zajednice u politički i društveni državni sistem zemlje. Mi moramo na tom polju da učinimo puno više. Neprihvatljivo je da među sedam sudija u opštinskom sudu u Bujanovcu nemamo nijednog Albanca, neprihvatljivo je da od četrdesetak zaposlenih u sudskoj administraciji imamo svega pet Albanaca. I to je deo jednog ukupnog dužeg političkog procesa u koji mi moramo efiakasnije da uđemo. To se odnosi i na uključivanje lokalnih Albanaca u policijsku službu."

Čović: Ima i marketinga

Bivši šef Kooridnacionog tela za jug Srbije Nebojša Čović smatra da je situacija na jugu Srbije složena, ali da ima i marketinga i već viđene propagande albanskih ekstremističkih krugova".

Čović je za FoNet ocenio da je jedan od razloga koji komplikuje situaciju na jugu Srbije približavanje razgovora o konačnom statusu Kosova. Po njegovim rečima, drugi razlog je "ono što se događa u okviru albanske nacionalne zajednice i približavanje datuma za izjašnjavanje o opozivu gradonačelnika Preševa Rize Halimija".

Treći razlog je to što vlada Srbije ne sprovodi Plan i program za mirno rešenje krize na jugu centralne Srbije, ocenio je Čović. "Rasim Ljajić kao predsednik Koordinacionog tela je ostavljen sam, nema sprovođenja projekata i nema izvršenja obaveza koje su preuzete od strane određenih koordinacionih grupa. Pravdaju se nekom pričom o sastancima, ali tu nema ničeg konkretnog", rekao je on.

Halimi optužen da stoji iza saopštenja

Predsednik Skupštine opštine Preševo i Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa optužio je opozicionu Partiju za demokratsko delovanje Rize Halimija da stoji iza poziva nepoznate albanske jedinice "Crna senka", da srpske vlasti "jednom zauvek sklone svoje ruke sa Kosova".

Mustafa je saopštio da je zbog krize u kojoj se nalazi Halimijeva stranka lansirala "komičan tekst" na sajtu "presheva.com" pod imenom jedinice "Crna senka", koja navodno deluje u sastavu novoformirane "Albanske nacionalne vojske".

"Kao i mnogo puta do sada kada god Halimi i njegova partija upadnu u krizu, plasiraju nam ovakve i slične stavri da se narod zabavlja", ocenio je Mustafa.

Halimi je demantovao da stoji iza saopštenja na sajtu, navodeći da su Mustafine optužbe smešne. "Ne vidim da je to saopštenje vredno pažnje i ne želim da
polemišem sa fantomima na političkoj sceni", rekao je Halimi agenciji Beta.

Od sinoćnjeg pojavljivanja saopštenja ne može se ući u sajt "Presheva.com", čiji je urednik Driton Salihu izjavio da se radi o napadu hakera, koji su onemogućili normalno funkcionisanje sajta.

"Hakeri su nas pronašli i vidite šta su nam napravili", rekao je Salihu agenciji Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: