Rusija potvrdila: Zelenović uhapšen

Rusija je potvrdila hapšenje bosanskog Srbina Dragana Zelenovića, koji je pred Haškim sudom optužen za ratne zločine u Foči.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 31.08.2005.

09:24

Default images

Zelenović je uhapšen još 25. avgusta, u zapadnosibirskom centru naftne industrije Hanti-Mansijsko. Interfaks navodi da je Zelenović više godina živeo u tom gradu sa krivotvorenim ispravama pod lažnim imenom Branislav Petrović, zarađujući za život kao građevinski radnik. Isti izvor je dodao da ruska policija sada čeka da od BiH ili Haškog tribunala dobije zahtev za Zelenovićevo izručenje.

Tužilaštvo ruskog okruga Hanti-Mansijsko u zapadnom Sibiru već je uputilo ruskom državnom tužilaštvu dokumenta neophodna za esktradiciju haškog optuženika Dragana Zelenovića, a taj dokument danas je potpisao glavni tužilac tog okruga, javlja RIA Novosti, a prenosi Beta.

Prema rečima ministra za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, Rasima Ljajića, Zelenović nije državljanin Srbije, tako da po tom osnovu ne može biti traženo njegovo izručenje Srbiji i Crnoj Gori.

Inače, pred Haškim tribunalom, Zelenović je sa Gojkom Jankovićem i Radovanom Stankovićem optužen na osnovu individualne odgovornosti za mučenje i silovanje muslimanskog i hrvatskog stanovništva u Foči 1992. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: