Mesić: Zna se ko je pobednik

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da se zna ko je u Domovinskom ratu pobednik, a ko agresor, te da to treba glasno reći.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 29.05.2005.

10:15

Default images

"Postoje neki kvazivojni analitičari koji kažu da se ovde ratovalo, ali da se ne zna ko je pobednik, pa poručujem da se zna ko je pobednik, a to je Hrvatska vojska. Zna se i ko je poražen i ko je agresor, i to moramo glasno i jasno reći", rekao je Mesić u Zagrebu na svečanoj akademiji povodom Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske.

Predsednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks istakao je da se treba odupreti pokušajima revizije hrvatske istorije i uloge Hrvatske vojske u ratu, te diskvalifikaciji vojnih operacija poput akcije "Oluja" iz 1995, kojima se one, kako je rekao, žele pretvoriti u zločinački pothvat.

Potpredsednica Vlade i ministarka branitelja Jadranka Kosor rekla je da su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu ostvarili pobedu i stvorili temelj za sve sadašnje i buduće uspehe. "Domovinski rat bio je pravedan, odbrambeni i oslobodilački", rekla je Kosor, dodajući da Hrvatska, zahvaljujući hrabrosti pobedničke vojske, očekuje datum početka pregovora s Evropskom unijom.

Stvaranje desničarske atmosfere

S druge strane, u intervjuu novosadskom "Dnevniku", potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ocenjuje da pojedine grupe i mediji u Hrvatskoj stvaraju desničarsku atmosferu i ponovo razbuktavaju nacionalističke strasti.

Pupovac, međutim, kaže da se ipak, ne može govoriti o povratku nacionalizma u Hrvatskoj, već da je reč o grupama koje su u proteklo vreme bile izvan fokusa javnosti.

"Činjenica je da se u Hrvatskoj može primetiti trend da nakon evroeuforije sada imamo otklon ka antievropejstvu, koje se za tren pretvara u neku vrstu antisrpstva. No, to sasvim sigurno nije hrvatski interes, već interes onih koji Hrvatsku žele da zadrže u sferi ratne politike", rekao je Pupovac.

Ceo intervju s Pupovcem nalazi se u Pregledu štampe.

Mesić demantovao da se izvinio Draškoviću

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić demantovao je pisanje beogradskog dnevnika "Glasa javnosti", koji je objavio da se on u telefonskom razgovoru sa šefom diplomatije SCG Vukom Draskovićem izvinio zbog napada na njega i na skup na Ravnoj gori.

"Glas javnosti" je, pozivajući se na izvore bliske Vuku Draškoviću, u tekstu pod naslovom "Mesić se izvinio četnicima", naveo da je Mesić Draskoviću rekao da je, "zbog unutrašnjh problema", bio prinudjen da žestoko napadne manifestaciju na Ravnoj gori.

Mesićev kabinet je saopštio da su "potpuno neistiniti navodi o bilo kakvom izvinjenju ili obrazlaganju izrečenih ocena o četnickom pokretu unutrašnje-političkim razlozima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: