Očekuje se rasplet vojnih tragedija

Od 1. januara ove godine svi predmeti ugašenog vojnog tužilaštva prešli su u nadležnost civilnog pravosuđa.

Izvor: B92, "Dnevnik"

Četvrtak, 06.01.2005.

13:13

Default images

Tako bi svoj epilog, pred Okružnim sudovima u Beogradu i Nišu, trebalo da dobiju topčiderska tragedija, u kojoj su 5. oktobra 2004. poginuli gardisti na odsluženju vojnog roka Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, kao i slučaj pogibije vojnika Dragana Kostića u kasarni u Leskovcu.

Vladan Batić, zastupnik porodica Jakovljević i Kostić čiji su sinovi nastradali u kasarni na Topčideru i u Leskovcu, kaže da još ne zna ko će voditi ove slučajeve, ali da će to verovatno biti poznato posle božićnih praznika. On očekuje da će civilni sudovi stručno i profesionalno voditi predmete preuzete od vojnih sudova: "Civilno pravosuđe nije opterećeno nekakvim tabuima, kultom vojske, misterijama oko nekakve vojne i državne tajne, nedodirljivosti oko onoga što se prezentira i radi u vojsci. Nadam se da će poptuno stručno i profesionalno preuzete predmete da privodi kraju.“

Međutim, problem pred redovnim sudom mogla bi da napravi institucija vojne tajne, zbog čega je Batić uputio zahtev Okružnom tužilaštvu u Beogradu i Nišu, da civilni sudovi odmah zatraže od nadležnih vojnih organa da se skine obeza čuvanja vojne tajne. "To bi trebalo da se odnosi na sva ona lica, koja bi trebalo da budu saslušana u svojstvu svedoka ili u nekoj drugoj ulozi, kao i da se taj veo vojne tajne skine sa objekata kasarne u Topčideru, imajući u vidu i podzemno sklonište“, rekao je on.

Šta će biti sa slučajem Perišić

Epilog pred redovnim sudom trebalo bi da dobije i slučaj bivšeg načelnika generalštaba Vojske Jugosalvije Momčila Perišića, koji je optužen za špijunažu i prodaju poverljivih dokumenata bivšem službeniku američke ambasade. Perišićev advokat Dragoslav Ćetković smatrda da pre preuzimanja slučaja, civilni tužilac mora preispitati optužnicu koju je protiv njegovog klijenta podiglo vojno tužilaštvo. "Jasno je da je bivši Vojni sud u Beogradu započeo suđenje generalu Perišiću nezakonito, a s obzirom na to da suđenje pred ugašenim Vojnim sudom nije maklo dalje od optužnice, očekujem da civilni tužilac prvo preispita optužnicu protiv Perišića", rekao je Ćetković za "Dnevnik"

Ovaj postupak, ukoliko bude nastavljen, trebalo bi da vode civilne sudije, kaže Ćetković. "Ne vidim po čemu su za taj predmet nadležne isključivo bivše vojne sudije i u čemu se ogleda to samo njihovo specifično pravno znanje. Taj predmet trebalo bi da dobije potpuno nezavisan sudija".

Perišić i dvojica bivših oficira Vojske Jugoslavije osumnjičeni su za špijunažu i za prodaju poverljivih vojnih dokumenata bivšem službeniku američke ambasade u Beogradu Džonu Nejboru, a optuženi su 30. septembra iste godine. Od 1. januara ove godine svi predmeti ugašenog vojnog tužilaštva prešli su u nadležnost civilnog pravosuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: