Želje, nadanja i strahovi u 2005.

Predstavnci političkog života imaju različite želje i očekivanja od 2005.

Izvor: SRNA, Beta

Petak, 31.12.2004.

10:47

Default images

Predsednik državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović, dao je u izjavi za B92, po svemu sudeći, najbolju ocenu godine na izmaku: "Svaku prethodnu godinu doživim kao godinu propuštenih šansi da nešto uradite više i bolje. U svakom slučaju, najvažnije je da smo u ovoj 2004. godini uspeli da dođemo do njenog kraja".

Za Marovića je privatno najvažnije zdravlje i zadovoljstvo porodice. U poslu je, kako kaže, nastojao da odgovorno afirmiše toleranciju, razumevanje, dijalog, izvinjenje. O  onome što je uradio i što smatra značajnim, Marović ne želi da govori. "Ja više volim da te najvažnije poteze, ako ih je bilo, sude drugi ljudi. Meni se čini da je svaki mali potez važan, a mali potezi po pravilu ne zaslužuju neke velike istorijske opise, nego su svakodnevni i možda i ne vidite njihove rezultate odmah, nego posle nekoliko godina. Ta naredna godina mora biti godina pobede Evrope nad nekom našom balkanskom prošlošću podela, sukoba, mržnje itd", kaže Svetozar Marović.

Želje Srbije, želje Crne Gore

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenjuje da će 2005. biti prelomna godina za Srbiju, Kosovo i Metohiju i za usvajanje novog Ustava Srbije. U intervjuu za novogodišnji broj "Večernjih novosti", Koštunica je ocenio da predlog predsednika Srbije Borisa Tadića o izborima za ustavnotvornu skupštinu ima više mana, da Srbija ima visok stepen saradnje sa Haškim tribunalom, da Republika Srpska mora živeti i da Beograd mora direktno biti uključen u dijalog o decentralizaciji Kosova.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović se nada da će se Srbija i Crna Gora u 2005. dogovoriti o međusobnim odnosima bez posrednika. Vujanović je u novogodišnjem intervjuu za "Pobjedu" rekao da je pristalica intenzivne  i sadržajne komunikacije sa Srbijom u ime nalaženja rešenja za tekuća sporna pitanja, ali i dogovora o definitivnom odnosima. "Jedino na referendumu se možemo opredeliti da li će unija opstati ili nestati", rekao je Vujanović.

Krivokapić: Neće biti neposrednih izbora

Predsednik parlamenta Ranko Krivokapić kaže da ekonomska i politička racionalnost nalažu da prvo bude održan referendum. "Ako rezultati pokažu da građani žele državnu zajednicu, možemo razgovarati o izborima", napisao je u Krivokapić u autorskom članku za "Dan". On je 2005. označio kao godinu u kojoj se očekuju najznačajnije odluke u novijoj istoriji Crne Gore.

Bulatović: Biće teška godina

Predsednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović ocenjuje da će 2005. u Crnoj Gori biti teška i komplikovana godina. On je za podgorički "Dan" ocenio da će crnogorska vlast nastaviti ustavno i pravno nasilje, što će voditi daljem političkom sukobljavanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: