Izlizani efekti akcije Sablja

Izvor: B92

Nedelja, 31.10.2004.

11:11

Default images

U subotu uveče izvršen je atentat na još jednog "kontroverznog biznismena", Branka Jeftovića, Jorgu.

Samo nedelju dana posle pokušaja ubistva Andrije Draškovića, u subotu oko 19.30 je u jednoj od centralnih beogradskih ulica ubijen Branko Jeftović, zvani Jorga.  Štampa prenosi da je Jevtoviću, koji je stajao na trotoaru u Njegoševoj ulici sa ledja prišao nepoznati mladić i sa razdaljine od pola metra ispalio metak u glavu. Jevtović je pao na trotoar, a napadač je u njega ispalio još pet metaka. Ubica je zatim pobegao, a policija ga i pored potere nije uhvatila. 

Branko Jevtović Jorga bio je desna ruka šefa novobeogradskog klana Zorana Nedovića Šoka. Jevtović je dovodjen u vezu sa ubistvom Želja Ražnatovića Arkana, jer je bio u hotelu Interkontinental kada je on ubijen. Ubrzo posle tog dogadjaja, Jevtović beži iz zemlje i vraća se uoči svedočenje u procesu protiv optuženih za ubistvo Ražnatovića. Tada je kao svedok ubistva Jevtović rekao da je video ubicu Arkana, ali da ga ne prepoznaje u sudnici. „Njegovo svedočenje je u celosti išlo na ruku optuženima za to ubistvo“, ocenjuje beogradska štampa.

Poslednja ubistva u Beogradu počinjena su na isti način na koji se to dešavalo i tokom devedesetih godina. Da li je u Srbiji ponovo napravljena atmosfera koja koja pogoduje razvoju kriminala?

Miloš Vasić iz nedeljnika Vreme kaže da se neko baš obezobrazio i da se nažalost Sablja izlizala: "Činjenica je da odjednom kreću ubistva i pokušaji ubistava sa praktično istim rukopisom kao ranije, uz oređene materijalne resurse koji nisu mali. Imam utisak da se nešto događa. Na prvi pogled reklo bi se da je reč o nastavku 'ostavinske rasprave' posle smrti Željka Ražnatovića Arkana, ali to je samo moj privatni utisak, pošto su ovi ljudi bili na različite načine dovođeni u vezu sa njim. Međutim, činjenica je da je neko osetio priliku da je došlo vreme da to može opet, da su se efekti akcije Sablja polako izlizali. Nažalost".

Predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo kaže da u Srbiji vlada mutirani oblik kriminala, koji je gori nego u doba Miloševića. Vučo ocenjuje da se taj kriminal sada razvio zbog izostanka korenitih promena u bezbednosnim strukturama posle 5. oktobra: "Vrlo je važno da se juče dogodilo to ubistvo u pola osam uveče, da je istog dana Kurir objavio kompakt disk u kome se, zapravo, pravi neka vrsta propagandnog filma i hvalospeva za JSO. Mislim da treba tražiti vezu između ta dva događaja, ne u smislu direktnih posledica, već u smislu vraćanja jednog društva koje se ponovo vraća na stare standarde i vrednosti. Ukoliko vlada ne zauzme radikalan stav protiv toga, bojim se da će eskalirati u takvom obimu da nećemo moći da se snađemo".

Zvaničnih reakcija iz policije za sada nema. B92 nije  smo uspeli da obezbedimo sagovornika na ovu temu, jer su nam u MUP-u rekli da rade samo dežurne službe jer je nedelja. Sa druge strane Miloš Vasić se nada da će se policija agresivnije aktivirati kako bi se ubistva rasvetlila: "To je sada pitanje možda čak i političke volje da se tu krene već jednom. Čudilo bi me da takva volja izostane, jer nova vlast iovako viče, već mesecima, da je prethodna vlast bila kriminalizovana i svakakva. E sada, gospodo, izvol'te; imate vlast, imate nož i kolač, pa izvol'te, režite nešto".

Biljana Kovačević ističe da je kod gradjana razvijen strah od svega što se dogadja, a da vlada i policija na čine ništa kako bi ih razuverili da treba da se plaše: "Strah me je da stvari ne idu u dobrom pravcu i da to svakodnevno nasilje, koje je ozbiljna pojava ne samo kod nas, kada dobija ovakve razmere i kada ne postoji jasna namera vlade i ministarstva unutrašnjih poslova i ostalih službi da se sa tim raščisti na jedan način, bez političkih manipulacija, onda to kod čoveka može da izazove samo strah".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: