Sreten Lukić primio hašku optužnicu

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2004.

16:26

Default images

General Sreten Lukić primio je hašku optužnicu u Okružnom sudu u Beogradu, saopšteno je iz tog suda.

U saopštenju se navodi da je Lukić optužnicu primio u prisustvu svog branioca, advokata Siniše Simića. Lukić, Nebojša Pavković, Vlastimir Đorđević i Vladimir Lazarević optuženi su pred Haškim tribunalom za ratne zločine na Kosovu 1999. godine. Prema Zakonu o saradnji sa haškim tribunalom, kada istražni sudija utvrdi sve pretpostavke potrebne za predaju, doneće rešenje da li ima ili nema uslova za predaju optuženog Haškom tribunalu. Konačnu odluku o predaji optuženih potpisuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava SCG.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u četvrtak uveče u Nišu da veoma poštuje odluku generala policije Sretena Lukića da preuzme optužnicu haškog tribunala. "Čovek koji ulazi u rat, bilo policajac, general ili komandant uvek zna da vrtlog događaja može da ga odvede na neko nepredvidivo mesto. Veoma poštujem odluku Lukića, koji je pokazao odgovornost", rekao je Tadić.

On je kazao da bi veoma voleo kada bi se u Hagu pokazalo da generali nisu vršili nikakve ratne zločine, "što bi bilo dobro i za Srbiju". "Jedini način da ne budemo žigosani kao narod jeste sučeljavanje sa pravnim institucijama koje je međunarodna zajednica priznala. U suprotnom, u opasnosti smo da svet prekrije međunarodno sećanje na na naše žrtve i logore u kojima su naši sunarodnici gubili živote", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: