Janši stigla podrška iz Beograda

Ljubljana, Beograd --

Izvor: B92 Srbija, Slovenija
Podeli

Lideri DSS-a i G17 plus poželeli su Janezu Janši uspeh na parlamentarnim izborima u Sloveniji.

"Želim vam mnogo uspeha na predstojećim izborima i očekujem da će saradnja naših stranaka posle izbora ojačati", piše u pismu koje je Miroljub Labus, predsednik G17 plus, poslao lideru desno orijentisane Slovenačke demokratske stranke. Janši i njegovoj stranci uspeh na skorim parlamentarnim izborima u pismu je zaželeo i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Oba pisma stigla su Janezu Janši krajem avgusta, kao odgovor na poziv Koštunici i Labusu da prisustvuju završnoj predizbornoj konvenciji SDS-a u Ljubljani. Predsednik i potpredsednik Vlade su u pismima iskreno zahvalili za poziv i odsustvo sa konvencije opravdali državnim obavezama, dodavši već pomenute želje za uspeh SDS na izborima. Upravo ti delovi njihovih pisama našli su se u stranačkim novinama SDS-a, koja se širom Slovenije poslednjih dana deli, ali i kao promotivni predizborni materijal, u rubrici "Pisma podrške".

Janšina stranka SDS, u Sloveniji je poznata po svojim desničarskim stavovima. Upravo je ta stranka u Parlamentu blokirala sprovođenje već druge odluke Ustavnog suda Slovenije da "izbrisanim" stanovnicima Slovenije bude vraćeni bespravno oduzeti status i prava. Među 18.000 "izbrisanih" pripadnika republika SFRJ je i dosta Srba i Crnogoraca, kojima su, kao i drugima, protivustavno oduzeta sva prava, a neki su i deportovani.

Janšina stranka se izborila i za referendum, na kojem je većina glasala protiv vraćanja prava "izbrisanima", protiveći se i odluci Ustavnog suda da "izbrisanima" moraju biti nadoknađene i šteta i krivica. Operišući ogromnim brojkama, Janšina SDS je upozoravala da će obični, pošteni građani iz svog džepa morati da plaćaju odštetu "izbrisanima", i navodila da su među njima ratni zločinci i oficiri JNA. U nekim krajevima Slovenije su prikupljani i potpisi za peticije za oduzimanje državljanstva lokalnim predstavnicima "izbrisanih".

Drugu oštru kampanju SDS je vodila protiv gradnje džamije u Ljubljani, a na jednom od predizbornih plakata te stranke stajao je i saobraćajni znak "Zabranjeno za džamije". SDS je inicirao sakupljanje potpisa protiv gradnje džamije, a peticija je predata u društvu "skinheda".

U SDS-u za B92 kažu da od Koštunice i Labusa nisu tražili podršku, za B92 javlja Jelica Greganović.

Politika

Đelić demantuje Vučića

Bivši ministar finansija u Vladi Srbije demantovao je optužbe Aleksandra Vučića na račun Nenada Bogdanovića. Božidar Đelić je rekao da Ministarstvo finansija ne

Politika četvrtak 30.09. 23:02 Komentara: 0

Meta napada Veruović

Vreme i NIN danas objavljuju da je i bivši šef obezbeđenja premijera Đinđića, Milan Veruović, bio meta napada. Ti nedeljnici navode da je samo zahvaljujući prisebnosti i

Politika četvrtak 30.09. 17:22 Komentara: 5
strana 1 od 284 idi na stranu