Porodice žrtava posetile Vojni sud

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2004.

21:38

Default images
Porodice žrtava koje su i pratile sudjenje za Ovčaru posetile su u utorak Vojni sud u Beogradu.

U sudu ih je primio predsednik tog suda Djordje Trifunović. Od njega su porodice žrtava zatražile  uvid u protokole koje potražuje i Hrvatska komisija za zatočene i nestale.

Predsednica Udruženja nestalih iz Varaždina Blaženka Đurđek rekla je da je porodicama pokazano 77 protokola vezanih za nedavne ekhumacije na beogradskom groblju Lešće, ali i dva imena koja se nalaze na spisku nestalih u Hrvatskoj: “Primio nas je predsjednik, gospodin Trifunović i iako sam se nadala da ćemo nešto doznati, bili smo više nego razočarani. Jeste da smo dobili na uvid 77 protokola, ali to nije sve vezano za 1991. godinu, već je to vezano za otkope u Beogradu. Svi ti protokoli su pod N.N. licima, ali mislim da će se u kratkom roku i za njih nešto riješiti, jer su od njih uzeti uzorci krvi. Sami protokoli su na tri strane: i kod nas i kod njih i na vojnom sudu. Pronašli smo dva imena sa protokolima za koje ne znamo. Po povratku u Zagreb provjerićemo da li su ta dva imena riješena. U daljem razgovoru smo dogovorili da napravimo jedan sastanak sa predsjednikom suda i komisije za nestale i sa gospodinom Stankovićem. Mislim da bi tu bilo ključno rješenje. Nama od 1991. godine fali oko trista protokola za koje oni tvrde da su odradili, a hrvatska strana nije sve dobila”, kazala je Đurđek.

Govoreći sinoć na tribini u Kulturnom centru Reks nakon premijere filma »Paulin Dvor«, načelnik VMA, general major Zoran Stanković potvrdio je da se ovi protokoli nalaze u Vojnim sudu u Beogradu: “Da smo mi u tom trenutku znali da postoji Ovčara, mi bismo sigurno ekshumirali te posmrtne ostatke. Zato što sve što smo ekshumirali sahranili na Bugarskom groblju. Odgovornost države... država u svakom slučaju ima svoju odgovornost”, kazao je Stanović.

Protokoli za koje su vezani i zdravstveni kartoni iz vukovarske bolnice nekoliko godina su predmet potraživanja Hrvatske od SCG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: