Od utorka o ulasku Bogoslovije u BU

Beograd --

Izvor: B92 Srbija
Podeli

Od utorka počinju razgovori o proceduri ulaska Bogolsovskog fakulteta u sastav Beogradskog univerziteta.

Ministarstvo prosvete je Savetu Univerziteta u Beogradu naložilo da ne može da donosi odluke bez učešća predstavnika Bogoslovskog fakulteta. Prema rečima rektora Marije Bogdanović, postignut je dogovor da predstavnici ovog fakulteta ne učestvuju u izboru rektorskog kolegijuma, već da od utorka otpočnu razgovori o proceduri ulaska u sastav BU.

"Već sutra imamo zakazan sastanak sa predstavnicima Bogoslovskog fakulteta das e dogovorimo o proceduri njihovog ulaska jer ne može se samo na osnovu političke odluke Vlade ući u Univerzitet i bilo koja druga institucija koja želi da postane član BU mora proći jednu akademsku proceduru. Onda bi i Zakon o univerzitetu morao u nekim svojim formulacijama da pretrpi neke izmene, a to je u vezi sa prirodom studija na Bogoslovskom fakultetu. Važan je momenat što je ovo Bogoslovski fakultet SPC-a i on bi morao da dobije naziv Bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu nakon te procedure i da onda uđe kao član ovog Univerziteta", rekla je Bogdanović.

Profesor Univerziteta u Beogradu i pomoćnik za visoko školstvo u prethodnom sazivu Ministarstva prosvete Srbijanka Turajlić podseća da su bivši ministar Knežević i ona u maju 2001. godine razgovarali sa dekanom Bogoslovskog fakulteta i tražili da se otpočne sa procedurom koju mora da ispuni svaka institucija u okviru Univerziteta: "To znači da svi programi koji se predaju na Bogoslovskom fakultetu, ako iza njih treba da stoji titula diploma Univerziteta u Beogradu, moraju da prođu uobičajenu proceduru, a to je da ih usvoji Nastavno-naučno veće i to znači da svi profesori koji predaju na Bogoslovskom fakultetu moraju takođe da prođu uobičajenu proceduru, da dobiju saglasnost na svoj izbor od odgovarajućih stručnih organa na nivou stručnih komisija na Univerzitetu u Beogradu i da iza sebe imaju ono što Zakon o univerzitetu predviđa da mora da ima da bi bio u nekom od profesorskih zvanja", kazala je Turajlić u Kažiprstu Radija B92.

strana 1 od 171 idi na stranu