Nacionalna štedionica najavljuje krivične prijave

Izvor: B92

Petak, 30.01.2004.

18:05

Default images
Pored mogućih političkih implikacija afere sa Nacionalnom štedionicom, i sama banka može imati štete u poslovanju zbog svih navoda u medijima. Direktor Nacionalne štedionice Bojan Stanivuković najavljuje podnošenje krivične prijave zbog narušavanja ugleda banke. On navodi da je država mogla, da je htela, da zadrži svoje vlasništvo u štedionici, ne samo ulaganjem novca nego i svojim nekretninama, ali da za to nije bila zainteresovana. Stanivuković podseća na uštede koje je budžet imao zahvaljujući osnivanju te institucije: „Ovakvim sporazumom ostvarena je ušteda u budžetu. Pošto država nije morala da plaća socijalni program za radnike koje je preuzelo trinaest banaka na tri godine. Ako još tome dodamo činjenicu da otvaranje jednog radnog mesta košta pet hiljada eura puta broj zaposlenih koji je preuzet, šta ćemo sa tom uštedom“?

Ostaje da se vidi da li će istraga utvrditi bilo kakve nepravilnosti u dokapitalizaciji Nacionalne štedionice ili je samo reč o političkim podmetanjima. Ekonomista Milan Ćulibrk smatra da je ovo drugo u pitanju. On navodi da  kada postoje problemi sa poslovanjem neke banke, istraga se obavlja daleko od očiju javnosti. „Svaka ozbiljnija frka u balkanskom sistemu može da izazove katastrofalne posledice, ne samo za instituciju o kojoj se radi, nego i za čitav bankarski sistem. Zato je u drugim zemljama uobičajeno da se, dok se sumnja ne proveri, dok se ne utvrdi da li je zaista bilo nekih nezakonitih radnji u poslovanju neke banke, sve drži u strogoj tajnosti. Tek kada se otkrije da je bilo malverzacija, onda nadležni organi preduzimaju sve neophodne mere i postupaju po zakonu. Kod nas se dešava upravo suprotno. Mesecima se priča o tome da je bilo nezakonite dokapitalizacije. Postavlja se pitanje, uopšte, kako je osnovana Nacionalna štedionica. Juče se vlada Srbije oglasila saopštenjem u kojem ona iznosi dve konstatacije i mnogo više pitanja.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: