Uništavanje protivavionskih raketa “strela”

Izvor: B92

Petak, 23.01.2004.

12:49

Default images

Na vojnom poligonu Nikinci u petak održana je demonstracija uništavanja protivavionskih raketa tipa Strela 2. Ugovor o uništavanju 1.200 komada tih raketa finansijski je podržala američka Ambasada u Beogradu, u saradnji s kojom je obezbeđeno oko 800 hiljada dolara za uništavanje kontigenta malog i lakog naoružanja, municije i raketa. Rakete Strela su oružje koje je veoma pogodno za terorističke napade, posebno na civilne avione, a pojedini vojni izvori smatraju da su upravo one korišćene u terorističkim napadima na američke helikoptere u Iraku. Ovaj aspekt istakao je američki ambasador Vilijem Montgomeri koji je prisustvovao uništavanju raketa. "Ovo oružje koje je danas uništeno odlukom Vojske SCG predstavljalo je nešto što za njih nije bilo potrebno i koje ne služi nikakvoj svrsi, a istovremeno, ova vrsta oružja je veoma korisna teroristima tako da je u interesu obe države da se ovo oružje uništi ili onesposobi da bismo bili sigurni da ovakvo oružje neće doći u ruke teroristima", rekao je Montgomeri.

Zamenik ministra odbrane Vukašin Maraš rekao je da Srbija i Crna Gora, prema međunarodnim konvencijama, nije bila u obavezi da uništi rakete koje su uništene, ali je naglasio sledeće: "Mi smo to učinili jer je ova vrsta rakete opasna zbog terorizma. Zbog toga smo hteli da uradimo jedan gest dobre volje, jedan mirotvorni gest, gest borbe protiv terorizma i da na taj način pokažemo da smo spremni da na svakom mestu, na svaki način, u zajednici sa svim međunarodnim institucijama i organizacijama, posebno sa Amerikom i Evropom borimo protiv terorizma."

Srbija i Crna Gora dužna je da u toku ove godine, prema konvenciji o zabrani protiv-pešadijskih mina, uništi svih milion i trista hiljada mina koje ima u zalihama. Državna zajednica moraće da se reši i viška naoružanja, i to putem prodaje onog koje još ima neku tržišnu vrednost ili promenom njegove namene za civilne potrebe, kao što će biti s vojnim brodovima ili čamcima. Inače, na uništavanju naoružanja domaća vojna industrija će uštedeti oko milion dolara i 320 hiljada evra jer sredstva za uništavanje obezbeđuju Vlade Amerike, Kanade, Holandije, Švajcarske i Norveške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: