Prvi posao Komisije provera predsedničkih kandidata

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2003.

12:25

Default images

Skoro pet meseci nakon usvajanja Zakona o lustraciji, pred komisijom koja je zadužena za ispitivanje odgovornosti pojedinaca za kršenje ljudskih prava je prvi test – provera kandidata za mesto predsednika Srbije. Inicijativu za primenu zakona o lustraciji prvi je podneo Narodni pokret «Otpor», zahtevajući da se preispita kandidatura radikala Tomislava Nikolića, koju je potvrdila i Republička izborna komisija. Kako je Radiju B92 rekao jedan od članova lustracione komisije Simo Radulović – poslanik Građanskog saveza Srbije – nakon donošenja Poslovnika o radu, svi kandidati za prvog čoveka Srbije proći će kroz «lustracioni postupak». On kaže i da je pre sprovođenja te provere neophodno da RIK najpre odobri predsedničku kandidaturu, za izbore 16. novembra. Radulović, međutim, dodaje i da lustraciona komisija – bez obzira na to do kakvih saznanja dođe - nema ovlašćenje da suspenduje bilo čiju kandidaturu na neposrednim izborima. «Mi možemo da izađemo sa svojom odlukom koja je bazirana na činjenicama do kojih smo došli tokom postupka, ali lustraciona komisijia ne poseduje pravne instrumente kojima bi sprečila nečiju kandidaturu. Ponovo je na građanima Srbije da procene da li će svoj glas poveriti nekome za koga je lustraciona komisija u zakonom propisanom postupku utvrdila da je u prethodnom periodu kršio ljudska prava», rekao je Radulović. RIK je do sada prihvatio jedino kandidaturu Tomislava Nikolića iz Srpske radikalne stranke. Ukoliko Poslovnik o radu lustracione komisije bude donet u predviđenom roku, Nikolićeva kandidatura bi pred komisijom mogla da se nađe već nakon 10. oktobra, ali njegova kandidatura nije jedina koja će proći kroz lustracioni postupak. «Lustraciona komisija je dužna da po zakonu, po službenoj dužnosti, ex oficio, izvrši proveru kandidata na izborima za predsednika republike. Tu neće biti nikakve selektivnosti, svi kandidati će morati da prođu tu proceduru, kako će to konkretno da se uradi i utvrdi, urediće poslovnik o radu lustracione komisije», rekao je Radulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: