Nedelja, 31.08.2003.

21:43

Solana odbacio apel Izraela na bojkot Jasera Arafata

Izvor: Beta

Default images
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana odbacio je apel Izraela na prekid komunikacija sa palestinkim liderom Jaserom Arafatom. Solana je na konferenciji za novinare sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Silvanom Šalomom kritikovao i "bezbednosnu ogradu" duž Zapadne obale koju gradi Izrael. "Nismo promenili politiku da se ne prekidaju odnosi sa Palestincima, pogotovo sa predsednikom Arafatom. Mi poštujemo izraelski stav, ali tražimo i da se poštuje naša politika", rekao je predstavnik EU. Šalom je, međutim, još jednom pozvao međunarodnu zajednicu da prekine odnose sa Arafatom, "koji čini sve kako bi destabilizovao vladu Mahmuda Abasa". "Stvari moraju da budu jasne. Odbijamo da pregovaramo sa drugom palestinskom vladom, koja bi radila pod uticajem Jasera Arafata", rekao je šef izraelske diplomatije. Govoreći o "bezbednosnoj ogradi" koju Izrael gradi duž Zapadne obale i oko Jerusalima, Solana je naglasio da "ideja o ograđivanju ne oduševljava", koji ipak mogu da razumeju da ograda "u nekim sektorima može da pruži bezbednost stanovnistvu". "Mi, međutim, ne možemo da razumemo da jedna ograda postane politika", dodao je Solana, misleći na izraelski plan da prisvoji jevrejske kolonije na Zapadnoj obali, unutar te ograde, i okolna palestinska sela. Solana je uz rezerve komentarisao ponovno uspostavljanje vojnih operacija Izraela, u kojima je za proteklih 10 dana napadima iz helikoptera u pojasu Gaze ubijeno 13 Palestinaca. "Mi priznajemo pravo Izraela da se brani, ali treba izbeći da pojedini postupci ugroze konstruktivne odnose dve strane", dodao je Solana. Šalom je, međutim, najavio nastavak vojnih operacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: