U utorak o izvođenju dokaza Miloševićeve odbrane

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2003.

13:06

Default images
U Haškom tribunalu, na suđenju bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, u utorak će biti održana prva statusna konferencija posvećena pripremama za početak izvođenja dokaza odbrane, koji je planiran za prve mesece 2004. godine. Kako javlja izveštač RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgić, u sredu će u Haškom tribunalu biti održana i rasprava o izričanju kazne bosanskom Srbinu Predragu Banoviću.

Kako saznajemo, Slobodan Milošević će  tokom rasprave o načinu na koj će pred Haškim tribunalom biti izvođeni dokazi i svedoci koje je sam izabrao, ponovo pokrenuti pitanje nedostatka vremena, na koje se žali od početka procesa u Hagu. Naime, prema oceni Miloševića i njegovih pravnih savetnika, da bi optuženi koji se u Hagu brani sam, mogao da se sretne i porazgovara sa svim svedocima koje namerava da dovede u Hag, biće potrebno daleko više vremena, od kratkotrajne pauze, koja se u Haškom tribunalu obično određuje između završetka dokaznog postupka Tužilaštva i početka slučaja Odbrane. Osim toga Milošević će, kako saznajemo, zahtevati da se objasni kako će biti rešeno pitanje dolaska svedoka na razgovor sa njim u pritvorsku jedinicu u Ševeningenu, a naročito na koji način će sud obezbediti zaštitu svedocima koji su pristali da svedoče u korist optuženog, ali tako da javnosti ne bude otkriven njihov identitet.

Inače, u nastavku suđenja, u sudnici će se i u ponedeljak pojaviti zaštićeni svedok sa oznakom B1505, čije je svedočenje započelo u petak tvrdnjama da je Užički korpus JNA, pod komandom tada pukovnika Dragoljuba Ojdanića, izvršio čišćenje muslimanskog stanovništva na području Višegrada. Prema ranijim najavama, sledeće nedelje u Hagu bi trebalo da se pojavi i Ivan Kristan, bivši sudija Ustavnog suda Jugoslavije, koga je Tužilaštvo najavilo kao eksperta za pitanja Ustava bivše SFRJ.

U Haškom tribunalu u sredu će biti održana rasprava o izricanju kazne bosanskom Srbinu Predragu Banoviću, bivšem čuvaru u logoru Keraterm kod Prijedora. Braća Predrag i Nenad Banović uhapšeni su 2001. godine u  Obrenovcu, posle čega je u Beogradu organizovana pobuna Jedinice za specijalne operacije, koja ih je uhapsila. U međuvremenu optužnica protiv Nenada Banovića je povučena, a Predrag je letos priznao krivicu za progon muslimanskog stanovništva, kao zločin protiv čovečnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: