Matković: Potrebno veće uključivanje Roma u obrazovanje

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2003.

18:27

Default images
Ministar za socijalna pitanja Srbije Gordana Matković izjavila je u ponedeljak u Budimpešti da je za poboljšanje statusa Roma u Srbiji neophodno njihovo veće uključivanje u obrazovni sistem. Gordana Matković je, na konferenciji o Romima u Budimpešti, izrazila očekivanje da će posle sistemskih reformi školskog sitema u Srbiji, doći i do promena koje će omogućiti bolje uslove za obrazovanje Roma. Govoreći na plenarnoj sesiji konferencije, Matković je ocenila da je najznačajniji problem Roma u Srbiji, koji najviše utiče na siromaštvo, činjenica da većina njih nema završenu osnovnu školu. Prema njenim rečima, u rešavanju problema romske populacije srpskim valstima rad otežava i nepostojanje baze podataka o broju Roma u Srbiji, uključujući i one koji su raseljeni sa Kosova.

Posle usvajanja amandmana na Zakon o socijalnoj zaštiti, koje je predviđeno za sledeću sedmicu, u sistem socijalne zaštite biće uključeniji ljudi iz siromašnijih opština u republici, među kojima je 60 odsto od ukupnog broja Roma u Srbiji, ukazala je Matkovićeva. Na konferenciji "Romi u Evropi koja se širi - izazovi za budućnost", u delegaciji Srbije i Crne Gore su i ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić i gradonačelnica Beograda Radmila Hrustanović. Otvaranju konferencije prisustvovao je i premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: