Nezvanični rezultati: Vujanović predsednik Crne Gore

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.05.2003.

10:17

Default images

Crna Gora u nedelju je dobila predsednika, posle dva propala izborna procesa u prethodnih šest meseci. Prema nezvaničnim rezultatima izbora, kandidat vladajuće koalicije Filip Vujanović dobio je 63,3 odsto glasova, što znači da je već u prvom krugu izabran za predsednika. Republička izborna komisija će, kako se očekuje, u ponedeljak objaviti prve zvanične rezultate izbora. Kako iz Podgorice za B92 javlja Srđan Janković, predsednički kandidati Filip Vujanović i Miodrag Živković izrazili su zadovoljstvo postignutim izbornim rezultatima. Vujanović je, zahvaljujući svima koju su za njega glasali, najavio da će laganim korakom voditi Crnu Goru u Evropu. "Ovog puta sam imao jedinstvenog predstavnika opozicije za protivnika i mislim da je to dobro zbog demokratskog ambijenta. Broj glasova koji sam osvojio govori o tome koliko je nadmoćan evropski princip. Crnu Goru ću voditi u Evropu kako bismo što pre postali njen operativan deo", rekao je on. On je smanjenje broja birača koji su za njega glasali, oko 30.000, protumačio činjenicom da je ukinut izborni cenzus, "pa je opala motivacija za izlazak na biračka mesta".

Kandidat Liberalnog saveza Miodrag Živković izjavio je da je njegov izborni rezultat "izvanredan". "Sada je jasno da bi u drugačijim okolnostima, u situaciji slobodnih medija i ravnopravnih izbornih uslova, rezultat bio drastično drugačiji. Činjenica je da smo mi porasli za 250 odsto, a da je DPS pao za 25 odsto, a to znači da je dobro i da je počelo, da se proces neće zaustaviti do njegovog logičnog kraja, a to je rušenje ove kriminalne vlasti", rekao je on. Živković je rekao da bi sigurno pobedio na izborima da su lideri Socijalističke narodne partije i Narodne stranke nedvosmisleno pozvali članstvo da glasa za njega. "Ja sam tražio podršku svih poštenih birača, to znači da su za mene glasali svi liberali i da je naše biračko telo poraslo", kaže on.

Većina analitičara je procenila da su izbori protekli u fer i korektnoj atmosferi i da je izborni rezultat očekivan.

Filip Vujanović rođen je 1. septembra 1954. u Beogradu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Nikšiću, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1977. i položio pravosudni ispit. Za ministra pravde u Vladi Crne Gore izabran je u martu 1993, a 1995 je postavljen za ministra unutrašnjih poslova. Za predsednika privremene vlade Crne Gore, koja je imala zadatak da pripremi vanredne parlamentarne izbore, izabran je 5. februara 1998, na predlog novoizabranog šefa države Mila Đukanovića. Posle pobede Demokratske partije socijalista na tim izborima 31. maja, Vujanović je postao premijer 17. jula 1998. Na tu funkciju je ponovo izabran 21. jula 2001. posle prevremenih parlamentarnih izbora održanih u aprilu te godine. Posle parlamentarnih izbora 20. oktobra 2002. Vujanović je 5. novembra izabran za predsednika Skupštine Crne Gore. Kada je crnogorski predsednik Milo Đukanović 25. novembra te godine podneo ostavku, sve tri najvažnije državne funkcije bile su u rukama Vujanovića, koji je tada postao i v.d. predsednika Crne Gore. Vujanović je član DPS od osnivanja. Tokom raskola u toj partiji 1997. i podele na pristalice Mila Đukanovića i tadašnjeg lidera DPS i predsednika Crne Gore Momira Bulatovića, među prvima je podržao Đukanovića. Od novembra 1998. Vujanović je jedan od potpredsednika DPS. Vujanović govori engleski, oženjen je Svetlanom, s kojom ima sina Danila i kćerke Tijanu i Ninu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: