Milošević traži dolazak istražilaca iz Beograda

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2003.

09:51

Default images

Bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević zatražio je od haškog suda da odobri dolazak istražitelja iz Beograda u vezi sa najnovijim otkrićima u slučaju otmice i ubistva Ivana Stambolića, prenosi specijalni izveštač RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgić.

Prvo pojavljivanje pred Haškim tribunalom posle dvonedeljne pauze u suđenju, Slobodan Milošević započeo je zahtevom sudskom veću da mu omogući razgovor sa predstavnicima pravosuđa iz Srbije, gde je imenovan kao mogući nalogodavac otmice i ubistva bivšeg predsednika predsedništva Srbije Ivana Stambolića: "Tražim od vas da omogućite da budem saslušan u vezi sa jednom do sada neviđenom medijskom kampanjom koja se vodi u Beogradu protiv moje supruge i protiv mene, na način da se preko medija i optužuje i sudi i presuđuje", kazao je Milošević.

Komentarišući najnovije događaje u Srbiji i potragu za njegovom suprugom Mirom Marković, koja je započela pošto su u grobnici na Fruškoj Gori pronađeni Stambolićevi posmrtni ostaci, Milošević je izjavio da je reč o "dosada neviđenoj medijskoj hajci", koja se preko članova njegove porodice, vodi protiv njega. Taj obračun, rekao je, "orkestriran sa radom Tužilaštva Haškog tribunala". Milošević je izjavio da potraga za njegovom suprugom umesto razgovor sa njim, koji je u vreme [otmice Stambolića] bio na vlasti, pokazuju da nadležni nisu zainteresovani za otkrivanje istine. Tokom petnaestominutnog izlaganja Milošević ni jednom nije izgovorio Stambolićevo ime. Predsedavajući sudija Ričard Mej rekao je da ne vidi vezu između događaja u Srbiji i procesa koji se pred Tribunalom vodi protiv Miloševića, a optuženog je uverio da pisanje medija neće uticati na rad i odluke sudskog veća.

Miloševićev pravni savetnik Zdenko Tomanović, ponovio je u izjavi za B92 da je bivši predsednik Jugoslavije spreman da sa istražnim sudijom iz Beograda razgovara sa ili bez prisustva advokata, ukoliko je moguće i pred kamerama, kako bi javnost bila upoznata sa svim detaljima njegove izjave. U Tribunalu kažu da zvanični zahtev iz Beograda za saslušavanje Miloševića još uvek nije upućen u Hag.

U nastavku rasprave u ponedeljak svedok Tužilaštva Alija Gušalić iz Bijeljine započeo je svedočenje o početku sukoba Srba i Muslimana u tom gradu, u martu 1992. godine. Gušalić je izjavio da su Srpska radikalna stranka, Teritorijalna odbrana i JNA naoružavale srpsko stanovništvo, a da se u selu Amajlije kod Bijeljine nalazio kamp za obuku koji su držali pripadnici Arkanovih i Šešeljevih paravojnih formacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: