Đinđić traži povratak snaga bezbednosti na Kosovo

Izvor: B92

Subota, 01.02.2003.

15:54

Default images

Premijer Vlade Srbije Zoran Đinđić zatražio je u subotu od komandanta snaga NATO-a u jugoistočnoj Evropi Gregorija Džonsona da obezbedi uslove za neodložan povratak do hiljadu pripadnika jugoslovenskih snaga bezbednosti na Kosovo. "Rezolucija Saveta bezbednosti (UN 1244) predviđa ulogu Srbije i Jugoslavije u prelaznom periodu, time što nalaže međunarodnim organizacijama da stvore uslove za povratak kontingenta jugoslovenske vojske i policije", poručio je Đinđić u pismu admiralu Džonsonu, saznaje Beta. "Stoga Vas molim da u skladu sa mandatom koji imate obezbedite uslove za neodložno ispunjenje stava iz Rezolucije 1244 o povratku do hiljadu pripadnika bezbednosti matične države", napisao je Đinđić. Srpski premijer je takođe zatražio da "o svakom prenošenju bezbednosnih nadležnosti koje neposredno utiču na pitanje državnog suvereniteta", međunarodne snage postignu "saglasnost sa nadležnim organima Srbije i Jugoslavije". Đinđić je, povodom najavljenog smanjenja međunarodnog vojnog prisustva, izrazio zadovoljstvo "postepenim normalizovanjem situacije" na Kosovu, ali i zabrinutost zbog planova da se "bezbednosne funkcije prenose na lokalne strukture, bez ikakvih konsultacija sa nadležnim organima Srbije i Jugoslavije i bez uvažavanja i minimalnog suvereniteta Srbije i Jugoslavije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: