Osuda napada na Jelenu Urošević

Izvor: B92

Četvrtak, 30.01.2003.

16:25

Default images
Predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prava i CESID-a osudili su u četvrtak, na konferenciji za novinare u Medija centru, nedavno prebijanje Jelene Urošević u Bujanovcu i apelovali na vlasti u Srbiji da počnu sa "aktivnijom zaštitom ljudskih prava".

Aktivista Otpora u Bujanovcu Jelena Urošević pretučena je 19. januara u jednom bujanovačkom kafiću nakon svađe sa grupom momaka srpske nacionalnosti koji su joj zamerili što je sedela sa Albancima sa kojima su, nešto ranije, imali verbalni sukob. Mladići su nakon tuče uhapšeni i osuđeni, ali su sve opozicione i partije na vlasti, kao i Odbor za zaštitu ljudskih prava u Bujanovcu, peticijom Jelenu Urošević proglasili za nepoželjnu osobu u tom gradu.

Podsećajući na epilog tuče, Jelena Urošević je upozorila: "Nakon ovog incidenta, lokalni DOS plus SPS izdali su saopštenje u kome se poziva na svojevrstan linč, ne samo mene kao Jelene Urošević, nego i svih ostalih otporaša i krenulo je skupljanje potpisa za moj progon. Većina novinara iz Bujanovca je trpelo strahovite pritiske zbog toga što su objektivno izveštavali o tom incidentu, pa se dešavalo da u dvanaset noću upadaju u kuću i kažu: ti ćeš živeti ovde, prestani tako da pišeš. Bili su određeni pritisci na neke druge novinare da uzmu izjave od tih momaka, kako su oni obilići, a Bujanovac Kosovo, a majka osuđenog Majka Jugovića, a ja Vuk Branković", kazala je Urošević.

Portparol CeSID-a Marko Blagojević ocenio je da je peticija o proterivanju J. Urošević iz Bujanovca "neodgovorna i zlonamerna" i da ono što se zajedno učinili Odbor za ljudska prava u Bujanovcu i lokalne vlasti u praksu ljudskih prava uvode nove principe: "Uvedeno je jedno novo ljudsko pravo, a to je pravo svakog građanina da bude proteran. Uvedena je i jedna nova obaveza, a to je obaveza svakoga građanina da trpi batine. To su dva nova aspekta kojima bi trebalo da se pozabavi i Generalna skupština UN i Amensti Internešnel i Hjuman Rajts Voč, da ih uvedu među sve one standarde i principe za koje se zalažu", rekao je Blagojević.

Predsednica Komiteta pravika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo upozorila je da su vlasti i u ovom slučaju dozvolile "da prevlada zakon rulje". "Gomila je uzela pravo da nekome zabranjuje dolazak u grad, a država nije našla za shodno da zaštiti Jelenu Urošević", rekla je Biljana Kovačević – Vučo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: