O novoj crnogorskoj vladi 8. januara

Izvor: B92

Utorak, 31.12.2002.

13:09

Default images

Skupština Crne Gore odlučiće o izboru nove crnogorske vlade 8. januara, na osnovu predloga koji je mandatar Milo Đukanović izložio u utorak pred poslanicima. Sednica parlamenta trajala je samo onoliko koliko je bilo potrebno Đukanoviću da izloži program i sastav nove vlade, iz Podgorice izveštava dopisnik Radija B92 Srđan Janković.

"Prvi put nakon više od decenije, otvorene su mogućnosti da politika bude u sjenci ekonomije i posvećenosti izgradnji sistema po mjeri evropskih standarda koji obezbjeđuju uslove za kvalitetniji život, ekonomsku i cjelovitu sigurnost svakog građanina," rekao je mandatar za sasatav nove crnogorske vlade Milo Đukanović u ekspozeu poslanicima Skupštine Crne Gore. Đukanović je najavio najtežu fazu provođenja reformi u kojima će dominirati mnoge nepopularne mjere u kojima će negativni efekti biti vidljivi golim okom, dok će pozitivni efekti imati odloženo dejstvo. "Međutim, drugog, alternativnog vremena, mi nemamo. Odlaganje beskompromisnih reformi učinilo bi život konformnijim ovim generacijama, ali bi cijenu platile naredne. Plate u javnom sektoru jesu niske, ali u ovom trenutku povećanje je moguće jedino po osnovu smanjenja broja ustanova, organa i zaposlenih", rekao je Đukanović.

U procesu konstituisanja državne zajednice Srbije i Crne Gore, crnogorska vlada će imati odgovoran odnos, rekao je Đukanović i posebno naglasio interese Crne Gore u toj zajednici. "U tom interaktivnom odnosu nećemo dozvoliti ugrožavanje naših strateških državnih interesa. Iako će državna zajednica Srbije i Crne Gore biti jedinstven međunarodni subjekt, mi, kao vlada i država, imamo posebnu odgovornost da kroz taj mehanizam obezbjedimo punu afirmaciju širokog spektra interesa države Crne Gore na međunarodnom planu", rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da očekuje podršku za personalni sastav i program vlade i obećao da će političke partije i građani Crne Gore u vladi imati pouzdanog i konstruktivnog partnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: