BERN POTVRDIO ISPORUKE ZLATNIH POLUGA IZ JUGOSLAVIJE

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2001.

23:22

Default images
Vlasti Svajcarske potvrdile su u sredu da je iz SR Jugoslavije isporuceno u Svajcarsku 173 kilograma zlata, u periodu od kraja septembra do pocetka novembra prosle godine, i da je u toku istraga o tom slucaju, javlja Tanjug. Zlato u vrednosti od 1,8 miliona svajcarskih franaka (1,1 milion dolara) je stiglo na ciriski aerodrom u polugama, u cetiri posiljke izmedju 21. septembra i 2. novembra 2000. godine, potvrdio je portparol Generalne direkcije carina u Bernu Roze Goderon svajcarskoj novinskoj agenciji ATS. Agencija Frans pres napominje, prenoseci izjavu zvanicnog Berna, da je, prema informacijama objavljenim u beogradskoj stampi, tu kolicinu zlata prodao bivsi jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic.

S druge strane, Alan Koher, portparol svajcarskog Sekretarijata za ekonomiju, izjavio je francuskoj agenciji da je istraga o toj isporuci zlata u toku od januara ove godine. Radi se o utvrdjivanju da li su tom transakcije prekrsene "Mere protiv Jugoslavije", koje su primenjivane od juna 1999. do 9 oktobra 2000. godine. Isplata novca od prodaje zlata nekoj jugoslovenskoj drzavnoj firmi u tom periodu bila bi, neime, pod udarom zakona. Seco zeli posebno da utvrdi da li je embargo mogao biti zaobidjen i da li se iza trgovinskih uvozno-izvoznih firmi sa sedistima na Kipru i u Grckoj, koje su imale dobit od te transakcije, kriju bivse jugoslovenske vlasti. Sto se tice Grcke, ustanovili smo da to nije slucaj, a za Kipar su provere jos u toku, izjavio je Koher. On nije hteo da otkrije kako se zovu te firme, podsecajuci da uvoz ili izvoz zlata nisu sami po sebi protivzakoniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: