RAZLICITE REAKCIJE OPOZICIJE NA IZVINJENJE DJUKANOVICA

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2000.

19:09

Default images
Predstavnici vise opozicionih stranaka u Srbiji razlicito su reagovali na izvinjenje crnogorskog predsednika Mila Djukanovica hrvatskom narodu zbog ucesca drzavljana Crne Gore u napadima jugoslovenske vojske na Dubrovnik 1991. i 1992. Godine, prenosi Beta.

Savetnik predsednika Srpskog pokreta obnove Predrag Simic izjavio je da je to "hrabar korak", koji ima "dublje znacenje od neposrednog poboljsanja odnosa Hrvatske i Crne Gore". "To nije samo potez politicara, vec drzavnika koji ocigledno zeli da proslost ode u istoriju, a da dve zemlje krenu, u trenutku kada se za to ukazala mogucnost, novim pravcem", rekao je Simic.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica ocenio je da Djukanovic "sada pere ruke" i pokusava da se predstavi u nekom sasvim drugacijem, zapadnjackom ukusu prilagodjenom svetlu. On je ocenio da je Djukanovic bio "covek koji nije samo sprovodio, vec je, u doslovnom smislu, u to vreme kreirao politiku Crne Gore i SR Jugoslavije", a da sada pokusava da se se predstavi drugacije, kao da "ono nije bio on, vec neki njegov samo fizicki dvojnik".

Lider Demohriscanske stranke Srbije Vladan Batic rekao je da je izvinjenje Djukanovica hrvatskom narodu njegovo legitimno pravo kao predsednika drzave. "Ako je Djukanovic nasao za shodno da se izvini, to je njegovo pravo i niko drugi nema pravo da se u to upusta", rekao je Batic i dodao da crnogorski predsednik "ima za to svoje razloge", koji su "verovatno u zastiti interesa crnogorske drzave i naroda".

Potpredsednik Nove demokratije Radivoje Lazarevic izjavio je da Srbiji i Crnoj Gori jedan od prioriteta mora biti normalizacija odnosa s bivsim jugoslovenskim republikama. "Svi potezi u tom pravcu su dobrodosli", rekao je Lazarevic, dodajuci da je u tom smislu i razumeo izvinjenje koje je crnogoprski predsednik uputio hrvatskom narodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: