DJUKANOVIC SE IZVINIO HRVATIMA ZA DUBROVNIK

Izvor: B92

Subota, 24.06.2000.

18:49

Default images

Crnogorski predsednik Milo Djukanovic izvinio se u subotu hrvatskom narodu zbog sudelovanja Crnogoraca u agresiji na dubrovacko podrucje 1991. i 1992. godine. "Ovu priliku zelim iskoristiti da u svoje ime i u ime gradjana Crne Gore, posebno onih gradjana koji dele moja moralna i sira politicka uverenja, uputim iskreno zaljenje svim gradjanima Republike Hrvatske, posebno Dubrovnika i Dubrovacko-neretvanske zupanije, za svu bol, sva stradanja i sve materijalne gubitke koje im je naneo bilo koji predstavnik Crne Gore u sastavu JNA u tim tragicnim dogadjajima", rekao je Djukanovic na konferenciji za novinare u Cavtatu nakon susreta s hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesicem. On je rekao da je sa crnogorske strane prema Hrvatskoj "ispruzena ruka" u uverenju "da smo te teske stranice zajednicke istorije ostavili iza nas i stvorili pretpostavke da mozemo graditi zajednicku, sretniju dobrosusedsku buducnost", kazao je Djukanovic. Crna Gora je, prema Djukanovicevim recima, vreme sukoba oko Dubrovnika "platila velikim zrtvama", najpre ljudskim, ali i progonom iz medjunarodne zajednice, gubitkom Hrvatske kao dobrog suseda i "novim manipulacijama beogradskog rezima i beogradskog diktatora". Na sastanku Mesica i Djukanovica i njihovih saradnika bilo je reci o izgradnji jadransko-jonskog puta, kao i o razvoju turizma u obe zemlje. Spominjan je i problem Prevlake, za koji je Stjepan Mesic rekao da ne sme opterecivati odnose Hrvatske i Crne Gore. Na Prevlaci se inace 15. jula 2000. zavrsava mandat posmatrackoj misiji Ujedinjenih nacija.

Hrvatski predsednik Stipe Mesic i predsednik Crne Gore Milo Djukanovic saglasili su se u subotu u Cavtatu da treba utvrditi individualnu odgovornost za ratne zlocine. U izjavi novinarima, nakon susreta u Cavtatu, Mesic i Djukanovic su istakli da "svi koji su pocinili ratne zlocine moraju odgovarati pred medjunarodnim ili domacim pravosudnim institucijama". Crnogorski predsednik Milo Djukanovic je rekao da je crnogorski narod 1991. godine "kao i puno puta pre toga bio izmanipulisan pod plastom jugoslovenstva, ali da takva inferiorna Crna Gora vise ne postoji". Djukanovic je rekao da je proteklih deset godina "dikatatorski rezim u Beogradu, stalno potencirao opasnost po Crnu Goru od strane njenog okruzenja kako bi naglasio nuznost njene vezanosti za Beograd". "Platila je Crna Gora znacajnu cenu te manipulacije i to ne samo izgubljenim zivotima koji su nazalost izgubljeni na obe strane, vec i tradicionalno dobrim odnosima sa Hrvatskom te izgonom iz medjunarodne zajednice", rekao je Djukanovic. Crnogorski predsednik je optuzio vlast u SRJ i Srbiji da je "stalno pokusavao nametnuti krivicu Crnoj Gori" i istakao da "zivi za ono vreme kada ce hrvatsko-crnogorski odnosi biti primer dobrih odnosa, medjusobnog postovanja i prijateljstva". Stipe Mesic je nakon susreta sa Milom Djukanovicem izjavio da je "mali korak za Evropu a veliki za Hrvatsku i Crnu Goru. "Sasvim je logicno da smo se danas nasli ovde, sasvim je logicno da mi u ime nase dvije mediteranske zemlje ucinimo ovaj korak", rekao je Mesic koji je podsetio da je hrvatski strateski cilj ulazak u EU "sto za svoj cilj ima i Crna Gora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: