Protest NUNS-a protiv Zakona o informisanju

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2000.

20:50

Default images
Tridesetak novinara, gotovo isto toliko kamera, nekolicina gradjana i tri policajca okupili su se u ponedeljak u 5 minuta nakon podneva na protestu Nezavisnog udruzenja novinara Srbije ispred spomenika Branislavu Nusicu na Trgu republike, javlja B2-92.Tema prvog u nizu protestnih okupljanja bilo je objavljivanje i postavljanje na simbolicni stub srama imena sudija za prekrsaje koji su po Zakonu o informisanju do sada medijima izrekli oko 50 kazni u ukupnom iznosu od preko 20 miliona dinara. Govoreci o simbolici okupljanja pred Nusicevim spomenikom predsednik NUNS-a Gordana Susa je rekla:

"Danas, toliko godina posle, prinudjeni smo da se borimo za elementarna prava koje je Nusic vec bio osvojio. Zakon koji se selektivno primenjuje i ima iskljucivo politicku upotrebnu vrednost za rezim da bi ucutkao neistomisljenike, sudije su tako zdusno prihvatile da njihova imena zasluzuju da budu upamcena", rekla je Gordana Susa.

Potom su na stub srama postavljena imena sudija, a o represiji u medijima su govorili celnici nekolicine kaznjenih glasila.

Tokom skupa je trajao i svojevrsni performans. Novinar Filip Mladenovic sedeo je za pisacom masinom vezanih ruku i usta da bi na kraju ustao strgao okove i vicuci citirao delove Ustava koji govore o slobodi stampe. Protestni skupovi NUNS-a odrzavace se ubuduce svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: